„Evoluţiile politice ale maternităţii. Perspective feministe” de Ramona Păunescu

apr. 24th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 26 aprilie 2012, ora 18:00, la Cafe Boheme din Bucureşti (Căderea Bastiliei nr. 11, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului „Evoluţiile politice ale maternităţii. Perspective feministe” de Ramona Păunescu, Editura Polirom, 2012. Evenimentul va fi prezentat de Mihaela Miroiu, Alina Dragolea, Vladimir Pasti. Moderator: Andreea Molocea. Evenimentul este organizat de Centrul FILIA.

Analiza maternităţii din perspectivă politică este un demers recent, atît pe plan mondial, cît şi în România. Pornind de la premisa că maternitatea nu e un dat „natural”, ci un produs al sistemelor religioase sau politice, volumul identifică principalii factori care, de-a lungul secolelor, au contribuit la poziţionări şi repoziţionări faţă de maternitate, precum şi implicaţiile politice ale instituţionalizării acesteia, în primul rînd inegalităţile dintre femei şi bărbaţi. Descrierea maternităţii în spaţiul occidental este completată de o prezentare în spaţiul românesc în comunism şi postcomunism şi de o analiză a instituţiilor de îngrijire şi educare (grădiniţe, spitale, reţele sociale) din perspectiva părinţilor.

Ramona Păunescu (n. 1974) este licenţiată în filosofie (1999), are un masterat în politici publice (2001) în cadrul Facultăţii de Filosofie, Universitatea Bucureşti, şi este doctor în ştiinţe politice (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, 2011). A absolvit cursurile Şcolii Naţionale de Administraţie (ENA), Paris (2005) şi ale Institutului Naţional de Administraţie, Bucureşti (2006). Este manager public în cadrul Ministerului Afacerilor Europene. Domenii de interes: politici publice privind maternitatea, istoria femeilor, feminism, studii de gen. Este coautoare a volumului Naşterea. Istorii trăite (Polirom, 2010).

Număr de vizualizări :842


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro