România, invitată de onoare la Târgul de Carte de la Göteborg din 2013

feb. 8th, 2012 | By | Category: Eveniment

Târgul Bok & Bibliotek de la Göteborg, cel mai mare târg de carte din Scandinavia, conferă României statutul de invitat de onoare la ediţia sa din 2013, care va avea loc între 26 şi 29 septembrie. Participarea românească va fi asigurată în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi reprezintă rezultatul a cinci ani de colaborare fructuoasă între târg şi ICR Stockholm.

„Suntem mândri că vom juca rolul principal pe cea mai importantă scenă literară a Suediei”, a declarat Dan Shafran, directorul ICR Stockholm.

Încă de la înfiinţarea Institutului Cultural Român de la Stockholm, în 2006, târgul a fost vizitat de numeroşi scriitori din România, printre ei numărându-se Herta Müller, care a şi inaugurat ediţia din 2011 a târgului, şi Mircea Cărtărescu. Un alt proiect al ICR Stockholm care a devenit deja o tradiţie în cadrul Târgului de Carte de la Göteborg este decernarea Premiului Marin Sorescu, premiu literar înfiinţat de institut.

„Ne bucurăm mult să putem continua şi intensifica parteneriatul cu ICR Stockholm şi sperăm ca astfel să contribuim la răspândirea literaturii române în Nordul Europei.”, a declarat la rândul său Anna Falck, Directorul executiv al Târgului de Carte Bok & Bibliotek.

În ultimii ani, literatura română s-a bucurat de o tot mai mare atenţie pe plan internaţional, atât datorită creşterii numărului de traduceri, cât şi a prezenţei româneşti la diferite târguri internaţionale. Astfel, în 2011 România a fost ţară-invitată la Târgul de Carte de la Madrid, iar în acest an ea va avea acelaşi statut la târgurile de la Praga şi Torino.

Târgul de Carte de la Göteborg este cel mai mare eveniment cultural din Scandinavia, atrăgând anual în jur de 100 000 de vizitatori. În timpul târgului sunt organizate în jur de 3 000 de evenimente care includ seminarii, discuţii, lecturi şi şedinţe de autografe şi la care participă în fiecare an aproximativ 2 000 de scriitori. Târgul are loc la Pavilionul de expoziţii din Göteborg, între 27-30 septembrie 2012 şi 26-29 septembrie 2013.

Număr de vizualizări :1010


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro