Regizorii Anca Damian şi Ştefan Constantinescu, la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg

ian. 25th, 2012 | By | Category: Eveniment

În perioada 27 ianuarie-6 februarie 2012, se desfăşoară cea de-a 35-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg. În programul Festivalului au fost selectate două filme realizate de regizori români: filmul de animaţie “Crulic – drumul spre dincolo”, regizat și produs de Anca Damian, și scurtmetrajul „Family Dinner/Cină în familie” de Ştefan Constantinescu, artist și regizor român stabilit în Suedia.

Filmul Ancăi Damian va fi proiectat în cadrul secţiunii de animaţie, iar regizoarea se va afla la Göteborg în perioada 3-5 februarie 2012, cu sprijinul ICR Stockholm. Este pentru a doua oară când regizoarea participă la acest festival, primul ei lungmetraj „Întâlniri încrucişate” fiind selectat în 2009 în secţiunea dedicată debutanţilor. „Crulic – drumul spre dincolo” a fost premiat în 2011 la festivalurile de la Locarno, Varșovia, Copenhaga și Cottbus.

Family Dinner” concurează alături de alte şapte scurtmetraje suedeze pentru premiul pentru scurtmetraj Startsladden. Filmul a fost produs de compania Atmo, una dintre cele mai importante case suedeze de producţie de film independent, și o are în prim-plan pe Maja Christiansson, o femeie ce încearcă să-și împace deopotrivă familia, cariera și viața amoroasă. Printre lucrările lui Ştefan Constantinescu din ultimii ani se numără scurtmetrajul „Troleibuzul 92”, ce a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția din 2009, documentarul „Dacia, dragostea mea”, realizat împreună cu Julio Soto în 2009, precum și cartea pop-up „Epoca de Aur pentru copii”, apărută în 2008 cu sprijinul ICR Stockholm.

Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg este cel mai mare eveniment de acest gen din Scandinavia, cu o cifră anuală de 130 000 de spectatori. În 2011 România a fost pentru prima dată țară invitată, iar ICR Stockholm a conceput şi organizat un amplu program ce s-a desfăşurat sub titulatura „Noul val al filmului românesc”. De altfel, încă de la înfiinţarea sa în 2006, ICR Stockholm s-a numărat printre partenerii festivalului.

Număr de vizualizări :839


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro