„Haita& criticul Daniel Cristea-Enache”

ian. 31st, 2012 | By | Category: Postcard

Scriitorul şi jurnalistul Alexandru Petria a trimis un text pe adresa AgenţiadeCarte.ro despre protecţia anonimatului, nick-name-uri şi asumarea identităţii. Redăm textul integral:

„Nu-ţi place moaca unuia, ideile lui, că joacă ping-pong şi nu bambilici, că bea cafea şi nu ceai sau coniac şi nu vin- OK.. Dacă n-ai stare şi te deranjează, şi te împinge nevoia de-a te delimita- iar e OK. Naturelul uman n-are interferenţă cu stas-ul în condiţiile normalităţii. Nu futem ă aceleaşi reguli, nu vocalizăm la unison şi piticii de pe creier ai fiecăruia au bărbi diferite.
Ai de spus una-alta? Spune! Asumă-ţi părerea, diferenţa. Bărbăteşte, face to face. Nu e OK când îl loveşti pe la spate pe cel cu care nu eşti de acord, sub protecţia anonimatului
Crezi că Daniel Cristea-Enache e un spanac de critic literar, cu păreri aiuristice? Scrie! Nu te omoară nimeni, nici nu stă literatura doar în cuvântul cuiva, asta dacă te temi de represalii. Scrie şi semnează. Nu te ascunde după nickname-uri ca „Robinho”, „doamna Buzea”, „Adi Minune”, pe blogul revistei „Cultura”. Ori nu deschide un site fals pe numele celui amintit mai înainte, în care să publici articole ca şi cum ar fi ale lui, pentru discreditare. Ca şi Cătălin Lazurca.
Chestiile astea sunt tolerabile între puţoi. Cu indulgentă, doar nu sunt maturizaţi. Nu între literaţi.
Nu-l căinez pe Cristea-Enache, ştie să se apere. Enervant, câteodată. Însă ce se petrece în ultimele săptămâni în jurul lui este intolerabil. Seamănă cu atacul unei haite.”

Alexandru Petria

Număr de vizualizări :3030


5 Comments to “„Haita& criticul Daniel Cristea-Enache””

 1. razvan spune:

  Imi place intelepciunea acestui text si subscriu. Cu o singura indreptare: nu a facut nimeni niciun site in care sa fi publicat cineva articole pe numele altcuiva.

  S-ar putea ca pamfletul sa fie un gen prea complicat pentru orgolii si arogantze, insa acel site era prezentat ca un pamflet.
  Ma gandesc eu ca poate nu ati apucat sa intrati pe site si de aceea v-ati facut o impresie eronata.

  De asemenea, identitate in spatiul online este un concept destul de flexibil astfel incat este un pic deplasat sa fie judecata in termeni ciobanesti.

  Ma bucur ca ati deschis subiectul „pradatorilor online”, acesta fiind un alt concept din mediul virtual. Din pacate pentru moralismele urechiste si acest concept este destul de clar definit si se refera la exploatarea sexuala sau financiara a minorilor. Cum sper ca nu este cazul nostru aici.

  Dar, chiar si asa, intelepciunea nu ne-o ia nimeni si va felicit pentru asta.

 2. @Razvan Tupa, ba au fost publicate articole. Autorul a pretins ca este un pamflet cand a vazut ca se ingroasa gluma.

 3. Bine spurcat, Alexandre! Spurcăciuni ce sunt ei!

 4. iuga Nic. brad. spune:

  De acord in totalitate. Daca nu ai sange-n …instalatie nu scrie. Taci mai bine ca …ala-n iarba, cu care te semeni, fiind asa fara nici o vlaga.

 5. razvan spune:

  🙂 chiar in articol ati spus cum il cheama pe autor. Credeti ca putem sa spunem ca este anonim? Eu nu mi-as permite sa pretind ca stiu ce a vazut cel care a scris, dar aveti dreptate ca la inceput (in prima zi a povestii din weekend) nu aparea numele lui.
  Totusi este greu de crezut ca ar fi putut cineva sa ia drept autentice textele acelea.

  Nu am auzit pe nimeni sa fi spus „ia uite ce a scris criticul”, toata lumea a zis, inexact, „ia uite ce i-au facut”!

  Inexact pentru ca nu vad prejudiciul pe care l-a suferit nici imaginea, nici orgoliul si nici orice altceva ne putem inchipui al celui in cauza.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro