„Canzoniere/ Canţonierul” de Francesco Petrarca

ian. 13th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Humanitas, în colecţia „Biblioteca italiană”, a apărut volumul bilingv „Canzoniere/ Canţonierul” de Francesco Petrarca, în traducerea Etei Boeriu.

 

Odată cu Petrarca, în poezia occidentală se naşte subiectivitatea. Iată la ce a dus revoluţia sa copernicană: la analizarea profunzimilor psihicului, a angoaselor sufleteşti, a dubiilor legate de viaţa prezentă şi viitoare. Petrarca nu avea la dispoziţie categoriile analizei psihologice; el folosea categoriile filozofiei morale. Faptul de a fi internalizat vinovăţia, de a fi făcut, în mod creştin, din dorinţa erotică un păcat a fost pasul necesar pentru ca poezia să poată părăsi teritoriul aparenţelor şi al comportamentelor codificate şi să poată săpa în regatul obscur al subiectivităţii. Am putea spune că o trăire religioasă neliniştită şi, în anumite momente, sfâşietoare stă la originea laicismului lui Petrarca. În felul său, şi el era un realist. Şi pentru el, ca şi pentru Dante, literatura era un instrument de cunoaştere.

Număr de vizualizări :952


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro