Premiera documentarului “Epopeea Națională Cinematografică”, la ICR

dec. 14th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 19 decembrie 2011, ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti), va fi proiectat, în premieră la București, documentarul “Epopeea Națională Cinematografică” (2011, 68′), regia: Bogdan-Alexandru Jitea, după un scenariu de Bogdan-Alexandru Jitea și Floarea Codrea. Proiecția va fi urmată de o dezbatere la care vor participa istoricul Adrian Cioroianu (moderator), jurnaliștii Cristian Tudor Popescu şi Florentina Ciuvercă, cercetătorul Liviu Tofan, director al Institutului Român de Istorie Recentă, și realizatorii filmului.

Documentarul, o producție a Institutului Român de Istorie Recentă, tratează problematica filmului istoric din perioada regimului Ceaușescu, o comandă politică pentru care s-au mobilizat resurse materiale şi umane uriaşe și care a reprezentat un redutabil instrument propagandistic. „Mitologia socio-economică a primelor decenii a regimului comunist a fost substituită de o mitologie naţională dominată de un panteon laic de personalităţi istorico-mitice. Filmul istoric se situează în această direcţie, întreaga putere de seducţie a cinematografiei servind ilustrării discursului istoriografic oficial al Partidului-Stat personalizat de Conducatorul său. Am căutat să surprindem în filmul nostru principalele teme care animă acest program cinematografic.“ (Bogdan-Alexandru Jitea)

Alături de co-scenariști, din echipa de documentariști a făcut parte istoricul Dumitru Lăcătușu. Imaginea, sunetul și montajul sunt semnate de Andrei Lascu.

Bogdan-Alexandru Jitea este cercetător în cadrul Institutului Român de Istorie Recentă și doctorand al Facultății de Istorie a Universității București cu tema „Dizidență și conformism în cinematografia regimului Nicolae Ceaușescu“. Activitatea sa publicistică cuprinde studii academice și articole cu subiecte din istoria recentă a României. Floarea Codrea, absolventă a masterului de istoria artei și filozofia culturii la Universitatea București în acest an, a mai participat la realizarea documentarului Cenzurat în R.S.R. Licențiat în Științe Politice al Universității București și expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Andrei Lascu a semnat imaginea unor documentare realizate de Marius Oprea și de Nicolae Margineanu.

Număr de vizualizări :1271


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro