Galele APLER, ediţia a XIII-a, şi-a desemnat câştigătorii: Editura MNLR, Revista Cultura, Mircia Dumitrescu, Liviu Franga, Mihaela Albu, Gabriel Rusu

dec. 9th, 2011 | By | Category: Eveniment

Vineri, 9 decembrie 2011, ora 18:00, la Casa “Tineretului” din Câmpina, Sala George Hanibal Văleanu, au avut loc Gala APLER şi decernarea premiilor, ediţia a XIII-a, pe anul 2010. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER), Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR), Casa “Tineretului”, Casa de Cultură „Geo Bogza” Câmpina, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN). Juriul a fost format din prof. univ. Mircea Martin (preşedinte), prof. univ. dr. Vasile Spiridon (critic literar), dr. Radu Voinescu (critic literar), dr. Dorana Coşoveanu (critic de artă). Moderatorul şi prezentatorul Galelor APLER: scriitorul Dan Mircea Cipariu. Câştigătorii aceste ediţii sunt Editura MNLR, Revista Cultura, Mircia Dumitrescu, Liviu Franga, Mihaela Albu, Gabriel Rusu.

„Acum 13 ani, Romul Munteanu, Ion Tomescu şi cu mine puneam la cale un eveniment care să răsplătească apariţiile editoriale, cei mai buni autori, cele mai bune edituri, cele mai bune reviste.”, a rememorat Dan Mircea Cipariu, moderatorul Galei, începuturile acestui eveniment care a devenit un reper cultural anual constant.

Preşedintele APLER, Ion Tomescu, a deschis Galele, ţinând un scurt discurs: „Parcă ieri era ediţia I, la care a participat şi Laurenţiu Ulici. De-a lungul timpului, aceste gale nu ar fi fost posibile fără un grup de prieteni, care m-au ajutat. Am iniţiat şi încercat să facem câte ceva spre binele breslei, să arătăm celor care ne conduc problemele cu care ne confruntăm.”

Premiul „Romul Munteanu” pentru editura anului: Editura Muzeului Literaturii Române, Bucureşti, director Lucian Chişu.

„Mulţumesc că APLER acordă acest premiu care poartă numele unui editor la şcoala căruia ne-am format mulţi dintre noi.”, a spus Ana Munteanu, fiica lui Romul Munteanu.

Premiul „Revista anului”: Revista “Cultura”, Bucureşti, director Augustin Buzura

„Am fondat revista pe vremea când conduceam ICR-ul, apoi, acum 6 ani, prin Fundaţia Culturală Română, 6 ani pe care i-am şi celebrat de curând. (…) Niciodată nu ştim dacă vom avea fonduri de la an la an, de la număr la număr, dar este cea mai liberă revistă din România.”, a spus Augstin Buzura.

Premiul „Graficianul anului”: Mircia Dumitrescu, pentru ilustraţia volumelor editate de Editura MNLR: „În curtea cu pavajul gri” de Augustin Frăţilă şi „Oraşul cu un singur locuitor/ La ville d`un seul habitant de Matei Vişniec”, Editura MNLR.

„Nu vă miraţi că Mircia nu este aici, pentru că întotdeauna a fost un mare chiulangiu. Mircia se află astăzi la al XX-a premiu, ceea ce este o performanţă. El nu a avut timp să îmbătrânească, pentru că tot timpul are ceva de făcut. Noi ne-am obişnuit să facă tot felul de ilustraţii, uneori comice, uneori serioase, dar, de fapt, el este un om al cărţii pe care o iubeşte, intră în sufletul ei, o face şi mai frumoasă.”, a spus Dorana Coşoveanu.

Premiul „Cezar Ivănescu”pentru autorul anului 2010: „Scrisori din mica mea latinitate” de Liviu Franga, Editura MNLR.

Premiul pentru critică literară „Dan Alexandru Condeescu”: “În labirintul cărţilor” de Mihaela Albu, Editura Aius.

„Sunt membru APLER, sunt cu tot sufletul în APLER.”, a spus Mihaela Albu.

Premiul pentru jurnalism cultural: Gabriel Rusu, TVR Cultural.

„Mie mi-a fost foarte simpatic Saşa Pană. El a fost contemporan cu acei scriitori şi artişti români care „au dat la apă” cultura română, cultura interbelică, perioadă pe care eu o iubesc foarte mult. După decenii, eu eram tânăr elev, apoi student, apoi tânăr profesor şi tânăr jurnalist cultural. În toată această perioadă Saşa Pană publica multe cărţi, pe care eu le citeam cu aviditate, despre acea perioadă. Eu văd că încep să trăiesc mult şi-mi amintesc de Sandu Condeescu, de Constantin Stan etc.”, a spus Gabriel Rusu.

Andra Rotaru

Număr de vizualizări :1795Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro