Goma, Breban, Manea şi insomnia Premiului Nobel

dec. 4th, 2011 | By | Category: Postcard

Scriitorul Alexandru Petria a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un comentariu despre recentele nominalizări ale Uniunii Scriitorilor din România pentru Premiul Nobel. Redăm mai jos, integral, textul scris de Alexandru Petria.


Nobelul e ca insomnia după vârsta 40 de ani pentru scriitorul român. Chinuitoare, exasperantă. Storcătoare de puteri. Constantă. Veghea se lărgeşte, este o anticameră a umilinţei, cu exacerbarea complexelor şi a teoriilor conspiraţioniste. De ce nu şi noi, de ce? Cum de alţii sunt mai breji? Pe Herta Müller n-o pun la socoteală. Trăieşte în Germania, scrie în germană, e scriitoare germană.
O să mă încumet să decelez o singură cauză a insuccesului- absenţa pragmatismului în mediul literar. În anii ’90, după căderea guvernelor comuniste din estul Europei, dacă era susţinut cu înverşunare şi cu cap, Paul Goma ar fi avut şanse. Şanse risipite în prezent şi de derapajele antisemite ale admirabilului dizident. Dar cum să-l promoveze Uniunea Scriitorilor pe Goma, când doar de ceva zile a fost reprimit în organizaţie, după ce a fost exclus sub Ceauşescu. Orgoliile şi piticimea morală şi-au disputat întâietatea. Şi politica, să nu uit.
Uniunea Scriitorilor a anunţat că îi propune pentru Nobel, ediţia 2012, pe Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu și Nicolae Breban. Blandiana are şanse microscopice, nu din cauza ei, aşa stă treaba cu poezia în evaluarea celor din Comitetul din Norvegia. Cărtărescu? Iarăşi şanse sub nivelul mării. E un produs impecabil de marketing, marca „Humanitas”, de ţiuitoare rezonanţă naţională, mai degrabă decât unul care să-l depăşească pe un Salman Rushdie, aspirant pe acolo. Nicolae Breban? Aici e aici…! N-a fost susţinut de U.S. un fost dizident, un om care a făcut istorie, ca Goma, şi este scos la export un prozator acuzat de CNSAS de colaborare cu Securitatea, anatemizat chiar şi de Nicolae Manolescu, preşedintele US, în „România literară”, pentru acest aspect al biografiei sale. Ce-o să zică conducerea US dacă justiţia o să certifice interesantul concubinaj al lui Breban cu Securitatea? Ce-o să spună Comitetul Nobel? Depinde de suportabilitatea la penibilitate a fiecăruia… Laszlo Alexandru a scris cu îndreptăţit năduf pe blogul său despre propunerea cu Breban:”Ruşinea turnătorului la Securitate, căruia i se prevedea în oficiosul breslei o lungă singurătate, a fost propulsată pe firmament ca motiv de fudulie (inter)naţională.”( http://revistatribuna.ro/blog/?p=1026 )
Din perspectivă pragmatică, Norman Manea ar avea cei mai multi sorţi de izbândă. Este cel mai tradus scriitor român. Dar nu i se iartă dezvăluirea trecutului legionar al lui Mircea Eliade. Şi că este incomod. Şi că e evreu; asta în subterane, nu frontal.
Dacă pentru o insomnie rezolvarea e un prozaic somnifer, în chestiunea Nobelului pragmatismul e o atitudine în absenţa căreia eşecul o să mustească mult şi specific mioritic.

Alexandru Petria

Număr de vizualizări :2334


10 Comments to “Goma, Breban, Manea şi insomnia Premiului Nobel”

 1. Da, asta e bine spus: lui Norman Manea „nu i se iartă dezvăluirea trecutului legionar al lui Mircea Eliade”.
  Fiindca in cultura romana mult mai usor i se iarta lui Eliade trecutul extremist, decit lui Norman Manea ca sesizeaza acele bubele morale. Si mai scincim ca vrem Premiul Nobel. Mai bine sa invatam cinstea si buna-credinta, inainte de-a incerca sa iesim in lume.

 2. @) Alexandru Petria

  Singurul scriitor roman care are in momentul de fata sanse la Premiul Nobel este Norman Manea si asta indiferent daca are sau nu sprijinul USR.

 3. @) Laszlo Alexandru, daca incepem sa discutam despre cinste si buna-credinta la noi, avem sanse sa incaruntim…

  @)Liviu Antonesei, este o realitate care nu place.

 4. Burileanu D. spune:

  Problema nu e ce cred unii sau altii dintre romani despre…( las’ ca avem opinie nu gluma!), ci la ce ne trebuie noua Nobelul literar. Sa demonstram cui ce? Adicatelea nu se stie cine suntem? Ce ne poate pilea ?Domnul Petria ar mai castigat daca s-ar lasa de sportul de-a pisa zahar pe pielea de sagri.

 5. @) Alexandru Petria

  Place sau nu place, nu prea conteaza, pina la urma conteza… realitatea!

 6. @) Burileanu S

  Pina la urma, se poate sa aveti dreptate! Ori cu, ori fara Nobel, tot cam aia sintem!

 7. @) Liviu Antonesei

  Da.

 8. @) Burileanu D.

  De ce zahar si nu sare?

 9. Burileanu D. spune:

  Ce sa-si bage pielea la saramura pentru astia?

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro