Scriitorii încă mai scriu, iar românii încă mai citesc!

nov. 20th, 2011 | By | Category: La Țintă!

Ediţia din acest an a Târgului Internaţional de Carte „Gaudeamus”, care se va desfăşura în perioada 23-27 noiembrie 2011 la Romexpo, nu este deloc o ediţie de criză, nici materială şi, cu atât mai puţin, spirituală. Cu peste 650 de lansări şi prezentări de carte şi cu mii de titluri apărute pe parcursul anului 2011, Târgul propune ceea nu oferă sistemul de distribuţie a cărţii din România şi încă la preţuri reduse. Conferinţe, lansări de carte, workshop-uri, demonstraţii, muzică, momente ambientale, dans, concerte, spectacole, videoproiecţii şi arte conexe, toate vor fi prezente la „Gaudeamus” pentru cei care ştiu că, dincolo de automatismele zilnice şi de falsele valori promovate la tot pasul, cultura este cea care ne salvează statutul de om.


Scriitorii încă mai scriu, iar românii încă mai citesc, chiar dacă nu în procente mari şi europene. Titlurile şi stilurile literare sunt pe alese. Sute de titluri cu semnături deja cunoscute, cum ar fi „Întâlnire în jurul unei palme Zen” de Gabriel Liiceanu şi Gabriel Cercel (Editura Humanitas), „Însemnări din ţinutul misterios” de Gabriel Chifu (Editura Cartea Românească), „Cine a cîştigat Războiul Mondial al Religiilor?” de Daniel Bănulescu (Editura Cartea Românească) sau colecţia pentru copii „Ludex” de Şerban Foarţă (Editura Brumar). Cititorii se vor putea întâlni şi faţă în faţă cu autorii lor preferaţi: Mircea Cărtărescu va oferi autografe, în standul Institutului Francez din Bucureşti, pe romanul grafic „Travesti de Mircea Cărtărescu” de Edmond Baudoin, apărut la Editura Humanitas, iar Gabriel Liiceanu va oferi autografe pentru „La porte interdite” (Editura Humanitas), Iulian Tănase va fi prezent în standul Editurii Nemira pentru a da autografe pe cel mai nou roman al său, “Oase migratoare”, iar Mihai Găinuşă va fi vânat pentru noua sa carte „Jurnal din viitor”, Editura Nemira. Importante titluri din literatura universală , traduse în limba română: „Istoria gândirii buddhiste” de Edward J. Thomas, Editura Herald, „Ghepardul” de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, o nouă traducere şi ediţie integrală, Editura Humanitas; „Sanctus” de Simon Toyne, Editura All. Vor fi lansate, de asemenea, cărţile unor autori tineri, cum este Andrei Novac cu „Aceiaşi” (Editura Brumar).

Dorina CIOPLEA


P.S. La Târgul „Gaudeamus” va fi lansată prima antologie „reîncărcată” din literatura română, Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguţ, Dan Pleşa şi Bogdan O. Popescu reîntâlnindu-se, după 15 ani, între coperţile aceleiaşi cărţi, „Marfă reîncărcată”.

Număr de vizualizări :1331


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro