Sabin Păutza, pe scena Sălii Radio

nov. 13th, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 16 noiembrie 2011, de la ora 19:00, la Sala Radio va avea loc un concert al Orchestrei de Cameră Radio în care maestrul Sabin Păutza va fi prezent în dublă ipostază, de dirijor şi compozitor. Maestrul va dirija în prima parte a programului o creaţie proprie, „Schässburger Capriccio”, pentru orchestră de coarde şi percuţie. Va urma „Concertul nr. 3 în do minor pentru pian şi orchestră op.37” de Beethoven, care îl va avea ca solist pe pianistul Lucian Velciu. În partea a doua a programului vor putea fi audiate „Simfonia a II-a” de Arthur Honneger şi „Suita nr. 2” pentru orchestră mică de Igor Stravinski, două capodopere ale secolului XX.

Sabin Păutza s-a impus în viaţa muzicală românească şi internaţională ca o personalitate cu multiple valenţe: compozitor, dirijor, profesor. A fost profesor de armonie, dirijat şi orchestraţie la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, dirijor permanent al Orchestrei Simfonice a studenţilor şi dirijor al Coralei „Animosi”. Pentru creaţiile sale compozitorul a obţinut numeroase distincţii: Premiul „George Enescu” pentru compoziţie (1975), Premiul Uniunii Compozitorilor din România (1979), Marele Premiul al Radioteleviziunii Române (1981), Diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City – Utah (1985), Premiul „Rudolph Nissim” al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), Premiul „Martin Luther King Jr.” pentru compoziţie (1994).
În 1984 Sabin Păutza s-a stabilit în Statele Unite, unde a fost numit prin concurs director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony. A dirijat în Europa, America şi Australia, pe scene celebre ca Santa Cecilia din Roma, Carnegie Hall din New York, Fr. Chopin din Varşovia sau Philharmonic Hall din Sydney. Este invitat deseori sa predea cursuri de măiestrie la diferite universităţi europene şi americane ca New York University sau Atlan Institute. Compoziţiile sale sunt publicate în totalitate de către San Nicobian Edition din New York, iar casa de discuri “Swift Music Group”din New Jersey editează în prezent seria “Opera Omnia” a compozitorului.

Lucian Velciu este un talentat pianist al generaţiei tinere şi în acelaşi timp profesor la catedra de pian a Liceului de muzică „Dinu Lipatti”. După încheierea studiilor de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti – secţia Interpretare Muzicală – pian, Lucian Velciu a participat la programul de perfecţionare din cadrul Colegiului Pro în perioada 1998 – 2001, iar în iulie 2002 a participat la un curs de vară susţinut în Luxemburg de pianista Dana Protopopescu. De asemenea a câştigat premiul al II-lea la Concursul internaţional de pian „Carl Filtsch” de la Sibiu, ediţia din 1997, Premiul I şi Marele Premiu la Concursul „Pro Piano” – Bucureşti 2001. Cu fiecare participare la concurs, repertoriul său s-a îmbogăţit şi astfel îi asigură o diversificare a programelor pe care le prezintă în faţa publicului. Drumul său artistic este marcat de numeroase recitaluri susţinute pe diferite scene: Universitatea de Muzică din Luxemburg, Sala Studio a Ateneului Român, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul de Artă din Constanţa, Palatul Mogoşoaia, Castelul „Peleş” Sinaia, Sala Radio România.

Număr de vizualizări :1203


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro