spot_img

Remus Azoiţei, Ştefan Horváth şi Gabriel Croitoru, pe scena Sălii Radio

Vineri, 25 noiembrie 2011, de la ora 19.00, la Sala Radio va avea loc concertul Orchestrei Naţionale Radio, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Christian Badea, avându-l invitat pe violonistul Remus Azoiţei, în cadrul Festivalului „Viori de colecţia la Sala Radio”. Vor urma, de asemenea, încă trei recitaluri, două dintre ele fiind cu violoniştii Ştefan Horváth şi Gabriel Croitoru.


Remus Azoiţei cântă la o vioară construită de Nicolaus Gagliano în 1735. Programul concertului debutează cu lucrarea „Atlantis” de Dan Dediu, prezentată în primă audiţie absolută la Festivalul Internaţional „George Enescu” din acest an. Va urma Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră, op. 64 de Mendelssohn, în interpretarea violonistului Remus Azoiţei. Partea a doua a concertului va cuprinde poemul simfonic Aşa grăit-a Zarathustra op. 30 de Richard Strauss.

Va urma o serie de trei recitaluri, primul având loc sâmbătă, 26 noiembrie 2011, la ora 19.00. Violonistul Ştefan Horváth şi pianistul Horia Mihail vor interpreta lucrări de Brahms, Ceaikovski, Kreisler şi Saint-Saëns.
Luni, 28 noiembrie 2011, ora 19.00 îi vom putea asculta pe Gabriel Croitoru la vioară şi pe Valentin Gheorghiu la pian, într-un program Beethoven, Franck, Enescu. Gabriel Croitoru cântă la o vioară construită de Giuseppe Guarneri în 1730.
Marţi, 29 noiembrie 2011, ora 19:00 ultimul recital din Festival va fi susţinut de violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan, care vor cânta lucrări de Brahms, Enescu, Bartók şi Schubert.

Remus Azoiţei a absolvit cursurile Conservatorului din Bucureşti unde a studiat cu Daniel Podlovski, apoi în urma unei burse de studii la Juilliard School din New York a beneficiat de îndrumarea unor distinşi muzicieni ca Dorothy Delay şi Itzhak Perlman. La formarea sa au mai contribuit şi violoniştii Bujor Prelipcean, Mihai Constantinescu, Zakhar Bron sau Ivry Gitlis. Remus Azoiţei a susţinut concerte în săli importante ca Sala „Cortot” din Paris, „Carnegie Hall” – New York, Concertgebouw – Amsterdam, Konzerthaus – Berlin, „St. Martin-in-the-Fields” şi „Wigmore” Hall din Londra, Teatro „La Fenice” – Veneţia, Auditorio Nacional – Madrid, Konzerthaus – Viena şi a fost invitat al unor festivaluri organizate în Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg şi Santander. A concertat alături de Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling, Adrian Brendel sau cvartetul „Voces” şi a colaborat cu Berliner Kammerorchester, Orchestra Naţională a Belgiei – Bruxelles, Orchestre Philharmonique de Radio France la Bucureşti. A fost distins cu numeroase premii la concursurile internaţionale de la Bucureşti, Milano, Weimar, Tokyo şi Auckland. În anul 2005 Preşedintele României i-a conferit titlul de Ofiţer al Ordinului Meritul Cultural, iar ca o dovadă a interesului faţă de promovarea artei enesciene în lume, Remus Azoiţei a înfiinţat la Londra, în anul 2007, Societatea „George Enescu”. Din anul 2001 este profesor de vioară la Academia Regală de Muzică din Londra, la data angajării fiind considerat cel mai tânăr profesor din istoria prestigioasei instituţii londoneze.

Ştefan Horváth a început studiul viorii la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca şi a urmat cursurile unor prestigioase instituţii precum Conservatorul Naţional Superior din Lyon, Universitatea de Muzică Bucureşti (prof. Ştefan Gheorghiu), Academia de Muzică din Basel (prof. Adelina Oprean), urmând totodată şi cursuri cu prof. Gyula Stuller la Conservatorul din Freiburg. Talentul său a fost răsplătit cu numeroase premii la concursuri precum: „George Enescu” – (Premiul al III-lea – 2001), „Jeunesses Musicales” (Premiul al II-lea – 1998), „Eugen Barbu” (premiul I – 1995, 1996), Premiul „Sándor Végh” (1994), precum şi cu premii I la concursuri naţionale din Timişoara, Ploieşti, Baia Mare. Între anii 1996-2000 a fost concertmaestru al orchestrei Philharmonie der Nationen, iar din 2005 este concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Basel, dirijorul principal al ansamblului fiind Dennis Russel Davies. În calitate de solist a colaborat cu orchestre ale Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Satu-Mare, Oradea, Constanţa, Târgu-Mureş, Giurgiu, Braşov, Orchestra Naţională Radio.

Gabriel Croitoru a absolvit Conservatorul de Muzică din Bucureşti la clasa prof. Modest Iftinchi, studiind în particular şi cu prof. Ştefan Gheorghiu. A fost distins cu numeroase premii la Concursurile Internaţionale de vioară „H. Wieniawski” (1979), „Fritz Kreisler” (1983) „Tibor Varga”, (1985) „N. Paganini” (1985), „Zino Francescatti” (1987), „Pablo Sarasate” (1991). Activitatea sa solistică însumează concerte susţinute alături de cunoscute ansambluri orchestrale: London Royal Philharmonic, Orchestrele Simfonice din Monte-Carlo, Lyon, Galicia, Gewandhaus – Leipzig, Orchestra de Cameră „Regina Sofia” – Spania, Orchestra de coarde a Festivalului de la Lucerna. Actualmente Gabriel Croitoru este solist concertist al Filarmonicii „P. Constantinescu” din Ploieşti şi este membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii din Cluj-Napoca. De asemenea este profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti, iar în anul 2006 a obţinut titlul de doctor în muzică. Discografia sa cuprinde numeroase CD-uri, dintre care amintim cele 3 CD-uri cu Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Pablo Sarasate, ce constituie şi o premieră mondială.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508