Natalia Pancec, Maxim Belciug şi Marina Constantinescu participă la Hibernalul de Chitară

nov. 24th, 2011 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, ora 19:00, la Biblioteca Naţională a României (str. Ion Ghica 4, Bucureşti), va avea loc cel de-al şaselea concert din cadrul Hibernalului de Chitară. Cu acest prilej, Natalia Pancec şi Maxim Belciug lansează două CD-uri cu muzică pentru vioară şi chitară. Invitatul special al serii: Marina Constantinescu.


Primul CD, intitulat AD FONTES, este o înregistrare live a unui recital pe care cei doi l-au susţinut în luna martie a anului 2010 la Sala Mică a Ateneului Român. Albumul are o durată totală de 68 de minute şi oferă un repertoriu de muzică renascentistă şi barocă, cu prelucrări pentru vioară şi chitară din colecţia „Second livre de guiterre”, publicată de Adrian Le Roy în 1555, împreună cu pagini lirice din creaţia unor compozitori precum Antonio Caldara (1670 – 1716), Giambattista Pergolesi (1710 – 1736), Claudio Monteverdi (1567 – 1643), Giacomo Carissimi (1605 – 1674) sau Giulio Caccini (1550 – 1618).

Cel de-al doilea CD este intitulat EMOCIONES şi abordează universul muzicii latinoamericane, propunând o colecţie de piese tradiţionale alături de lucrări ale unor compozitori îndrăgiţi precum Sergio Arriagada sau Celso Machado.

“Aceste două CD-uri îmi sunt foarte dragi. În primul rând, este vorba de experienţa extraordinară de a lucra cu Natalia Pancec, o violonistă a cărei măiestrie instrumentală este depăşită poate doar de sensibilitatea sa. În al doilea rând, este vorba de sinceritatea interpretării şi de libertatea de expresie pe care amândoi ni le-am permis. AD FONTES explorează un teritoriu oarecum canonizat, cel al muzicii vechi, în care adesea este greu să distingi între avântul firesc şi recomandările scolastice. Noi însă ne-am propus de la bun început să redăm emoţii, am renunţat la cochetăriile autenticiste şi am cântat această muzică de secol  XVI-XVIII cu conştiinţa omului de azi. Şi pot să vă spun că am încercat aceeaşi încântare pe care o simt, privind prin hubloul avionului, în faţa priveliştii unui oraş scăldat în lumina apusului prin văluri de nori. În cazul celui de-al doilea CD – EMOCIONES – exerciţiul ne-a fost înlesnit de natura muzicii latinoamericane, prin excelenţă vie, bogată, expresivă. L-am înregistrat în doar câteva zile, în primăvara anului 2011, şi a fost o adevărată poezie, încărcată de pasiune şi simţire, care ne-a bucurat în primul rând pe noi şi care, sperăm, îi va bucura şi pe cei ce o vor asculta.”, a spus Maxim Belciug.

Număr de vizualizări :1156


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro