Mărturiile agentului CIA care l-a capturat pe CHE Guevara

nov. 7th, 2011 | By | Category: Postcard

Felix I. Rodriguez, unul dintre cei mai cunoscuţi agenţi CIA, şi jurnalistul John Weisman semnează volumul „Luptătorul din umbră: un agent CIA şi bătăliile sale secrete”, unul dintre cele mai recente titluri apărute la editura Polirom. Prefaţat de Marius Oprea, director al Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, şi tradus din limba engleză de Adela Teodorovici, volumul descrie aventurile personale ale lui Felix I. Rodriguez, un „om extraordinar, controversat şi „vînat” de vechii săi „prieteni”din serviciile de informaţii comuniste”, după cum îl descrie Marius Oprea în prefaţă.

Marius Oprea: „Felix Rodriguez demontează, cu date şi fapte la care a participat direct, multe dintre miturile contemporane. Şi anume că, în fond, nu există «comunism bun» şi «comunism rău», ci doar comunism criminal. Împotriva căruia e moral şi drept să lupţi, cu orice risc şi cu orice preţ.”

În octombrie 1967, în calitate de consultant CIA al armatei boliviene, Felix I. Rodriguez, „un om volubil şi vesel, care degajă însă o stranie energie şi forţă” (Marius Oprea), a fost cel care a coordonat trupele boliviene, capturîndu-l pe Che Guevara, şi totodată acela care a transmis ordinul de executare a lui „El Comandante”. Felix I. Rodriguez a fost ultima persoană care l-a interogat pe revoluţionarul sud-american, înainte de a fi executat.

Felix I. Rodriguez a emigrat din Cuba natală împreună cu familia, în urma venirii la putere a lui Fidel Castro. Ajuns în Statele Unite, a devenit agent CIA şi a participat la multe dintre evenimentele politice cheie din perioada 1960-1980. A făcut parte din mişcarea anticastristă şi s-a implicat în invazia din Golful Porcilor din 1961, fiind unul dintre puţinii membri ai grupului care au scăpat după eşecul operaţiunii. În Vietnam, Rodriguez a condus o trupă de elită de contrainsurgenţă pînă cînd, din cauza numeroaselor răni, a fost nevoit să se pensioneze prematur. De asemenea, a jucat un rol important în sprijinul acordat de Statele Unite grupărilor „Contra” din Nicaragua.

John Weisman, coautorul biografiei, jurnalist, a colaborat cu numeroase publicaţii, de la Columbia Journalism Review la Soldier of Fortune. În 1989 a fost numit senior fellow în cadrul Annenberg Washington Program for Communications Policy Studies, Northwestern University. Dintre volumele publicate, amintim: Rogue Warrior (1993), Green Team (1996), Task Force Blue (1997), Red Cell (1998), Seal Force Alpha (1999), Detachment Bravo (2002, în colaborare cu Richard Marcinko), Jack in the Box (2005), Direct Action (2005).

Număr de vizualizări :1064


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro