Dirijorul Jin Wang, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio

nov. 7th, 2011 | By | Category: Eveniment

Dirijorul Jin Wang revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio într-un concert ce va avea loc vineri, 11 noiembrie a.c., ora 19:00, la Sala Radio. Programul va cuprinde în prima parte „Uvertura Carnavalul, op. 92 de Antonín Dvořák” şi „Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră op. 104”, de acelaşi compozitor, avându-l ca solist pe violoncelistul Răzvan Suma. În partea a doua a programului va putea fi audiată muzica baletului în patru tablouri „Petruşka” de Igor Stravinski.

Dirijorul Jin Wang este un artist care are la activ peste 600 de concerte susţinute la pupitrul unor orchestre europene cunoscute, ca orchestrele simfonice radio din Copenhaga, Stockholm, Berlin, Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Filarmonică Toscanini (Italia), Orchestra Simfonică din Praga (FOK), filarmonicile din Helsinki, Bergen, Stockholm, precum şi la pupitrul orchestrelor naţionale din Taiwan, China, Singapore, Coreea, Japonia etc. Este director artistic al ansamblului „Schubert Sinfonietta”, iar în stagiunile 2006-2008 a fost director atât al Filarmonicii cât şi al Operei din Würzburg. Concertele sau spectacolele de operă dirijate de Jin Wang au prilejuit întotdeauna comentarii entuziaste din partea publicului, precum şi din partea muzicienilor cu care a colaborat sau a presei de specialitate. O altă latură a activităţii sale este şi aceea de compozitor – Suitele „Impresii din Tibet” sau lucrările recente: „Variatiunile Nokia”,”Würzburg Night-watchman”, „New Year Hymn”,”Song from the Roof of the World” cuceresc publicul european şi nu numai.

Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa”. Astfel caracteriza renumita publicaţie germană “Das Orchester” prestanţa tânărului violoncelist român – un mare talent muzical, o certitudine artistică a momentului. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” – Italia,”Markneukirchen” – Germania sau „Villa de Llanes” – Spania, sunt doar câteva dintre cele mai importante premii câştigate de Răzvan Suma în participările sale la competiţiile naţionale şi internaţionale. Prin repertoriul impresionant pe care l-a realizat în cele peste o sută de recitaluri şi concerte susţinute în turneele din Europa, America şi Asia, Răzvan Suma a dovedit o mare sensibilitate şi intuiţie muzicală, o tehnică performantă, redând impecabil – prin diversitatea sonorităţilor – specificul stilistic al fiecărei piese. În anul 2004 ia naştere „Romanian Piano Trio”, unde îl regăsim pe Răzvan Suma alături de doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni din România, Horia Mihail şi Alexandru Tomescu, împreună cu care porneşte în turneele naţionale anuale, „Music ON-LG”. Din anul 2010 Răzvan Suma este solist concertist al Formaţiilor Muzicale Radio, iar din anul 2011 este membru al TRIO-ului STRAD, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Toma Popovici.

Număr de vizualizări :1125


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro