“Şamani greci din antichitate”, conferinţă ţinută de prof. Matteo Taufer

nov. 8th, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 9 noiembrie 2011, de la ora 18.00, la Institutul Italian de Cultură “Vito Grasso” din Bucureşti (Aleea Alexandru 41), va avea loc conferinţa în limba italiană “Şamani greci din antichitate”, ţinută de prof. Matteo Taufer.


Matteo Taufer va prezenta câteva personalităţi unice din cultura greacă antică – precum Aristeas de la Proconnes, Abaris Hyperboreos, Epimenide din Knossos, Hermotimus din Clazomenae – învăluite într-o aură legendară şi având calităţi şamanice. Dintre aceste calităţi, iese în evidenţă capacitatea voinţei, atestată de surse diferite şi importante, de a-şi separa spiritul de trup cu scopul trăirii unor experienţe ieşite din comun. Tocmai asupra acestei particularităţi vă vom invita să reflectaţi, pentru că ea lasă să se întrevadă un element distinctiv puternic faţă de alte cazuri de ‘oameni divini’ din tradiţia greacă cum este, de exemplu, celebrul Pitagora sau presupusul lui discipol Zálmoxis, bine cunoscut publicului român şi care, datorită identităţii sale misterioase, nu poate fi clasificat în mod univoc.
Matteo Taufer este profesor de greacă şi latină la Liceul Clasic ‘Giovanni Prati’ din Trento. În perioada 2003 – 2009 a predat literatură latină şi greacă la Universitatea din Trento. De la 1 ianuarie 2010 conduce Delegaţia din Trento a Asociaţiei Italiene de Cultură Clasică. Pe plan ştiinţific se ocupă, în particular, de critica textuală a operelor lui Eschil şi de miturile escatologice ale lui Plutarh. A publicat două monografii (Jean Dorat editore e interprete di Eschilo, Hakkert, Amsterdam 2005 şi Il mito di Tespesio nel De sera numinis vindicta di Plutarco, D’Auria, Napoli 2010) şi circa 40 de articole şi recenzii. A editat pentru Il Monogramma din Ravenna cinci broşuri cu caracter literar-filosofic, dedicate simbolismelor construcţiei, pelerinajului, ‘cuvântului pierdut’, apei şi vinului. Este, de asemenea, coautor, împreună cu alţi colegi, al unei sintaxe de limba greacă cu exerciţii pentru liceele clasice (Taxis, SEI, Torino 2002, ediţie revizuită în 2006; cea de-a 3-a ediţie, rescrisă complet şi intitulată Dialogoi, va fi publicată în curând).

Număr de vizualizări :1047


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro