spot_img

„Toate cărţile în care sunt descrise realităţile fac bine”

La Editura Cartea Românească, în colecţia “Proză”, a apărut volumul “Te voi răpi la noapte!” de Stelian Ţurlea. „În cazul lui Stelian Ţurlea, dexteritatea narativă – sau profesionalismul, cu un cuvânt la fel de discreditat, în chip bizar, în lumea literară dâmbovoiţeană – face ca autorul să pianoteze la fel de atrăgător în partitura pur aventuroasă a pubertăţii (romanele cu Daniel), ca şi în cheia sentimentală a maturităţii încă ingenue, în situaţii dramatice porecum cele din decembrie 89, ca şi în psihoza introvertirii traumatizate, în contextul anchetei detectivistice, ori în tipare de basm potrivite cu organismul interlop al mediului valah de tranziţie.”, a scris Dan C. Mihăilescu. Andra Rotaru a dialogat cu autorul, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro


Titlul volumului este preluat din versuri ale formaţiei Viţa de vie.


Titlul volumului e preluat doar aparent din versurile acelui cântec pe care îl menţionezi, e o poveste mai amplă pe care e bine s-o lămuresc. „Te voi răpi la noapte” e o arie celebră din opereta „Secretul lui Marco Polo” de Francis Lopez, cei din generaţia mea şi mai vârstnici au fredonat-o intens în tinereţile lor. Cântecul a devenit atât de popular, încât a fost preluat de numeroşi cântăreţi de muzică aşa-zis uşoară, formaţia „Viţa de vie” fiind numai una dintre ele, e posibil să fie cea mai recentă, în orice caz cu un succes mare. Cum eu doream şi doresc în continuare ca printre cititorii mei să se numere cât mai mulţi tineri, am preferat să trec acest motto al cărţii ca amintind de „Viţa de vie” pentru că spune mult mai mult generaţiilor noi decât opereta în cauză…
Ce înseamnă pentru dvs. succesul sau gloria? Ce înseamnă pentru personajul romanului “Te voi răpi la noapte”?
Nu mi-am pus niciodată problema gloriei, dar mi-am pus-o pe cea a succesului unei cărţi. Şi nu cred că există vreun scriitor în lume care să dea drumul pe piaţă unei cărţi fără să-i dorească succes. Prin urmare, vreau ca acest roman scris, ca şi altele, dintr-o răsuflare, să aibă succes. În ce priveşte personajul romanului, cred că întrebarea trebuie pusă altfel – sau deloc. Ileana e o ziaristă tenace care vrea să reuşească, în orice face, nu numai în meseria ei. Dar sunt atât de mulţi oameni în jurul nostru care doresc şi fac aşa ceva, încât nu e caracteristic, pur şi simplu asta e structura ei.

Ileana Caragea este un personaj pe care cititorii dvs. îl ştiu deja din „Arunc-o pe soră-mea din tren”. Credeţi că aţi consumat deja tot potenţialul acestui personaj sau o veţi mai readuce în alte romane?


La foarte scurt timp după apariţia romanului, George Arion a binevoit să-i facă o cronică foarte elogioasă – pentru care îi mulţumesc din nou – în care spunea că, dacă o voi mai purta ca personaj pe Ileana Caragea şi în alte scrieri ale mele, ea are toate şansele să devină cea mai cunoscută şi mai îndrăgită femeie-detectiv din literatura noastră poliţistă actuală pentru că are un potenţial enorm, încă nedezvăluit pe deplin. M-am bucurat mult că George Arion a intuit asta, pentru că vreau într-adevăr să nu renunţ la Ileana. Când şi cum va fi din nou într-o carte, nu vă pot dezvălui acum. Pur şi simplu încă nu ştiu.
Care au fost primii cititori interesaţi de ceea ce aţi scris dvs.?
Nu ştiu. Ar trebui să întrebaţi editura sau librăriile. Probabil cei interesaţi de romanele poliţiste. Fireşte, prietenii mei, care nu pierd niciun roman semnat de Stelian Ţurlea.
Atunci când persoane din viaţa dvs. devin personaje de roman, cum reacţionează? Care a fost cea mai neplăcută situaţie de până acum?
Sunt uimiţi, unii se bucură, chiar sunt mândri că au ajuns într-o carte, alţii nu reacţionează. Sunt convins că nu le displace, oricum ar fi zugrăviţi. Aşa că n-am trecut prin vreo situaţie neplăcută.

Cum e să scrieţi din perspectiva unui personaj feminin?

Am mai spus asta cândva, am mai fost întrebat: cum ai reuşit să intri în pielea unor femei? Răspund ce am mai răspuns, adică nu vreau să mă dau mare, vorbind despre puterea scriitorului de a se transpune şi tot felul de chestii de-astea. Prefer să spun că nu ştiu, pur şi simplu asta am vrut, mi-am imaginat şi presupun că mi-a ieşit, din moment ce sunt întrebat. Nu cred că e mai greu decât abordarea vieţii din punctul de vedere al unui bărbat sau al unui copil. Şi nu e prima oară că o fac. Arunc-o pe soră-mea din tren! are tot personaje principale feminine. Darul Ioanei, la fel. Trei femei – de asemenea. Şi nici nu văd de ce perspectiva ar trebui să fie alta.
Volumul surprinde foarte bine realităţi ale vieţii din România dar şi aventuri extraordinare dintr-o lume nu atât de similară. Credeţi că există şanse să se oprească în curând aceste tare ale societăţii?

Nu cred. De asta finalul e pesimist. Şi nu pentru că n-ar exista legi, sau ţara n-ar fi guvernată ca lumea, ci pentru că lumea s-a pervertit teribil, la noi şi oriunde, şi este din ce în ce mai greu să înlături, cum spui, tarele. Asta nu înseamnă să renunţăm la speranţă şi să nu ne mai batem. Iar o carte, toate cărţile în care sunt descrise realităţile astea fac bine. Sunt convins. E ca un fel de exorcizare.


Care au fost modelele sau scriitorii care v-au influenţat să vă documentaţi pentru acest periplu “detectivistic”?

Marii clasici ai romanului poliţist pe care îi recitesc şi recitesc de nenumărate ori cu aceeaşi plăcere ca la prima lectură, cu decenii în urmă, şi continui să mă minunez cât de convingător, cât de limpede, cât de direct, fără farafastâcuri, ştiau să scrie.

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Fireşte, prietenii mei, care nu pierd niciun roman semnat de Stelian Ţurlea.

    Da,si eu sunt unul dintre ei.
    Dincolo de orice prietenie va indemn sa cititi cartile scrise de Stelian Ţurlea.
    Nu veti regreta
    Adrian Calinescu

  2. Da, o carte buna ca o arie, cum ii spune numele!
    Nu speram sa fiu atat incantata de o carte ce zugraveste lumea de azi, situatii cu care avem permanent contact direct sau prin media.
    Succes in continuare!
    GG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508