“Părţi juvenile, întinse” de George Nechita

nov. 25th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Pandora M-Grupul Editorial Trei, în colecţia “Cercul poeţilor apăruţi”, a fost publicat volumul de debut în poezie “Părţi juvenile, întinse” de George Nechita.
«Am fost întrebată dacă aş vrea să mă uit peste un volum de poezie – dacă-mi place, poate scriu câteva rânduri. Am întrebat câţi ani are poetul. Mi s-a spus că 35, dar ce importanţă are? Pentru mine, are. Mi-am exprimat reticenţa – am convingerea că, dacă un poet nu s-a făcut cunoscut până la 30 (35?), nu e chiar lucrul cel mai bun. Se pare că am dat peste excepţia care confirmă regula. Am mai întrebat, după lectură, doar dacă autorul este din Braşov (îmi amintea de prietenii mei Marius Oprea, Andrei Bodiu şi Caius Dobrescu, de poezia în care credeam noi încă de pe vremea când eram foarte tineri şi cunoscuţi ca grup, Grupul de la Braşov). Am găsit în paginile citite ceea ce sper întotdeauna să întâlnesc, înainte de orice, în poezie: un om adevărat. Şi o rară, emoţionantă combinaţie între tranşanţă şi puritate (a intransigenţei), o frumuseţe umană pe care nu am mai întâlnit-o de multă vreme în poezia de pe la noi. Volumul, bazat pe nişte enigmatice recurenţe, e o construcţie stranie de la început până la sfârşit. În centru, un personaj ca de roman, care-şi face scenariile lui, unde încap atâtea lucruri, cu tot cu ecourile lor tulburătoare. „De când m-am văzut între cele două oglinzi, pictez peisaje marine”, sună un vers. Să vedem ce face un om cu oglinzile, cu o suprafaţa marină şi cu ceea ce ascunde calmul ei.» (Simona Popescu)
George Nechita s-a născut în 1974, la Constanţa. A absolvit Academia de Arte din Bucureşti, în 1998, cu o lucrare de diplomă care avea drept temă relaţia dintre formă şi afecte. A participat la mai multe expoziţii de grup şi a avut două expoziţii personale.

Număr de vizualizări :1153


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro