spot_img

Tânăra parcă borderline

Scriitorul şi criticul literar Geo Vasile a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro o recenzie a volumului „biu” de Eugenia Ţarălungă, carte ce a apărut la editura clujeană Limes. Redăm mai jos, integral, textul trimis de Geo Vasile.

Născută în 1967 la Bucureşti, Eugenia Ţarălungă şi-a luat licenţa în tehnologie chimică (1986-1991); a frecventat şi cursurile unei şcoli de jurnalism (1993), dar şi ale şcolii de radio BBC (1993-1994) şi de relaţii cu publicul. Este redactor al Editurii Muzeului Naţional al Literaturii Române. Debutează cu volumul „Mici unităţi de percepţie” (2002) care a câştigat premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România. Virtuţile esenţiale ale cărţii sunt acida luciditate epică, analitică şi totodată ludică a textelor dispuse din punct de vedere grafic ca nişte mici proze  desprinse dintr-un jurnal – falsă confesiune.

Titlul puţin straniu al următorului volum „biu”, poeme şi texte bloc (Cluj-Napoca, Editura Limes, 2010) ni-l explică autoarea însăşi pe un ton cu adevărat emoţionant. Ne spune, aşadar că geneza volumului purcede de la nevoia de a vorbi cu cineva şi în faţa căruia să se poată justifica. Ne permitem aici òi o teamă subiacentă de a fi abandonată. Litera i reprezintă vocala verticalităţii, a iubirii; litera u este o urmă, o ultimă vocală, un urlet la lună, o uitare, o uluire; iu este chiar începutul iubirii, b este o blocadă sau un blocaj ca orice consoană, dependent de a, iar împreună cu a, o dezminţire a ceea ce am început să zicem sau să facem, şi în acelaşi timp începutul binelui, al botezului… Poeta sfârşeste prin a ne aminti expresia britanică Be You, adică fii tu însuţi. În fine acest biu căruia i se atribuie un suflet, ţine loc de copilul pe care autoarea şi-l visează şi doreşte atât de mult.

Aşadar o carte – nou născut în care Eugenia Ţarălungă şi-a pus atâtea speranţe…textuale de tânără parcă sălăşuind pe linia de demarcaţie dintre virtual şi real, dintre glacialitate şi pietate, dintre talazul emoţiilor şi tentaţia nemântuită de a uimi, ului prin retractilitate şi resemnare.  Nimic nu e întâmplător. Este vorba de un amestec de poezie şi proză, de doliu, de umilinţă, de reculegere şi recurs la memorie, de joc fonematic şi de nostalgie narativă tip Mircea Ivănescu, de o căutare (cu orice preţ, uneori) a autenticităţii.

Din punct de vedere al stilului, preferăm să reproducem comentariul critic al Ruxandrei Cesereanu: „poeta a apelat la variate tehnici de aglutinare, astfel încât să imprime cititorului senzaţia de aluvionar şi patinoar existenţial, capturat, din când în când, în insectarul pe care fiecare din noi,  autori şi cititori, cei dinăuntru şi cei dinafară, îl râvnim, măcar pentru faptul că ne suntem propriile personaje de studiat la microscop.”  Exemplară, pars pro toto, ni se pare o poezie demnă de imaginarul şi mâhnirea ludică-borderline a suprarealişilor europeni André Breton, Gellu Naum, Leonid Dimov, Virgil Mazilescu şi Victor Brauner, intitulată „neputinţa e cel mai feroce impiegat”:

înainte de strepezire

nici heliul feeric zburător

nici litiul taumaturg

nu intraseră în viaţa mea

doar cromul şi alte metale cu aceeaşi valenţă

şi roci din numeroase straturi geologice

turmalina schimbătoare a aghiotantului din munţi

în căutarea indicatoarelor binefăcătoare

degeaba visam logodnele de la Padina

sau alte schimbări de macaz

neputinţa e cel mai feroce impiegat

şi beţia insomniilor nu te priveşte

Geo Vasile

Număr de vizualizări :2414

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Am citit cartea cu dragoste. De aceea mă bucur nespus pentru orice comentariu despre ea, deci şi pentru acesta. Este bucuria pe care o simt de fiecare dată când văd recunoscută valoarea. Urez autoarei har în creaţie pe mai departe şi multe succese literare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508