“Rapsodii de toamnă” – evocare George Topîrceanu

oct. 10th, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 12 octombrie 2011, de la ora 17.00, la Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională al Primăriei Sectorului 2 din strada J.L. Calderon nr. 39, va avea loc un remember George Topîrceanu cu lecturi din poeziile sale.

Programul cuprinde: “Rapsodii de toamnă- evocare George Topîrceanu” – poezii în interpretarea îndrăgiţilor actori: Maestrul Ion Lucian, Valeria Gagealov, Adela Mărculescu, Paula Sorescu Lucian.

George Topîrceanu s-a născut in Bucureşti la data de 20 martie 1886, ca fiu al cojocarului Gheorghe Topîrceanu şi al Paraschivei, ţesătoare de covoare la azilul „Doamna Elena „, amândoi originari din părţile Sibiului.  Prima încercare literară datează din timpul şcolii primare şi este primită cu răceală de colegul mituit cu „o peniţă şi doi nasturi” pentru a-i folosi de public. Debutează încă din liceu, la 19 ani, publicând primele încercări, sub pseudonimul „G. Top” la revista umoristică Belgia Orientului (1904); şi publică şi la alte reviste. Subsecretar, apoi secretar de redacţie la „Viaţa românească”, aflată sub influenţa lui Ibrăileanu, Topîrceanu cunoaşte şi colaborează cu scriitori de frunte, precum Sadoveanu, Gala Galaction, Tudor Arghezi, Mihai Codreanu sau Hortensia Papadat-Bengescu, grupare aflată în luptă polemică cu sămănătorismul lui Nicolae Iorga sau cu modernismul estetizant şi importat de la Sburătorul lui Lovinescu.

În 1916 debutează editorial cu două volume: Balade vesele şi Parodii originale. Volumele sale (Balade vesele şi triste, Migdale amare, Scrisori fără adresă, Pirin – Planina) se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie.  Poetul a decedat la 7 mai 1937  în casa lui Demostene Botez, la Iaşi.

Număr de vizualizări :1940


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro