Marius Surleac sau Ce drăcovenie-i asta?

sept. 6th, 2011 | By | Category: Postcard

Pe adresa AgentieideCarte.ro, scriitorul Alexandru Petria a trimis un text despre volumul de debut al lui Marius Surleac, „Zeppelin Jack”, apărut anul acesta la Editura „Herg Benet”. Redăm mai jos textul integral.

Versurile lui Marius Surleac din „Zeppelin Jack” seamănă cu o ciudăţenie care merge pe drum scoţând rotocoale de fum şi un zgomot aritmic. Când ajunge în dreptul tău, vezi că arătarea are o caroserie de automobil pe care sunt lipite aripi de avion, că roţile sunt de bicicletă şi că o umbră răsuceşte volanul. Stridenţa e la ordinea zilei- nu ştiu cât voluntară sau involuntară!- dar e important că drăcovenia nu se răstoarnă în şanţ, deşi se balansează imprevizibil.
Suleac are talent în acest volum de debut. Şi o mare nesiguranţă, e de bifat. Probabil că nu ştie încă unde s-o apuce, îşi încearcă puterile şi în stânga, şi în dreapta. Cu succese şi insuccese. Jack este un fel de alter-ego al autorului cu care îşi împarte neliniştile- „Jack../spune-mi te rog, cuvântul/ ce ieri ţi l-am dat/ mai trăieşte?„. În preajma lui Jack „murmurul celor din jur, roşeaţa din obraji,/te fac să te simţi ca o picătură de apă în tigaia încinsă/cu fiecare impuls se naşte în tine fiara celorlalţi/te cauţi de umbre”.
Voilà şi o ars poetica a la Surleac: „începutul e ca o grămadă de pilitură/strânsă în bilă de-a lungul anilor/aştept să formeze conglomerate/apoi să le scot, să fac din ele statui…/mici, neuniforme/să se piardă în praf atunci când uit/că odată cu ele am făcut paşi ireversibili/spre lume/mă sufocă/iar când rămân fără aer/mi le îndes pe gât înfăşurate/în bucăţi de cârpă/cu gust de frică”(rece).
Lui „Zeppelin Jack”(editura „Herg Benet”, 2011) i-au ridicat mingea la fileu pe coperta a IV-a Felix Nicolau, Traian T. Coşovei şi Nicolae Sava. Generoşi. Poate prea. Surleac are de ales între maşină, avion sau bicicletă. Şi să treacă decis la volan.

Alexandru Petria

Număr de vizualizări :2537


2 Comments to “Marius Surleac sau Ce drăcovenie-i asta?”

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro