„Caragiale Shortcut”

sept. 16th, 2011 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 17 septembrie 2011, ora 20.00, în Piaţa Festivalului „George Enescu” din Bucureşti, va avea loc spectacolul „Caragiale Shortcut”, scenariu şi regia Mihai Lungeanu. Un eveniment organizat de Radio România Cultural. Pe scenă vor urca Ion Lucian, Marcel Iureş, George Mihăiţă, Constantin Cotimanis, Vlad Mihu, Ştefan Huluba, Camelia Pintilie, în ambianţa plastică schiţată de caricaturile selectate de Nicolae Ioniţă şi cea muzicală creată de Spirit Brass Ensemble, dirijor Mihai Ceaşcai, aranjamente muzicale Ioan Dobrinescu.

Cât de actual este marele nostru dramaturg este demonstrat prin mijloacele specifice artei teatrale, îmbinate cu muzică live, caricaturi, proiecţii şi imagini de televiziune. Atmosfera tensionată, pericol iminent, ritm alert, catastrofal specifică ştirilor zilelor noastre, orchestra care va face legătura între momente, cu cunoscute teme clasice din perioada interbelică, elevii care vor avea ”tabla de materii” înregistrată pe laptop-urile personale, sau comentariile lui I.L.Caragiale  făcute de actorul Ion Lucian, aşezat comod într-un fotoliu, cu lampadar cu abatjour mare, lângă un raft de bibliotecă plin ochi cu cărţi, toate devin elementele unui spectacol inedit în care umorul coexistă cu ironia fină şi cu reflecţia adâncă asupra tarelor unei societăţi care, după cum spunea Alexandru Paleologu,  îl antipatizează adânc pe Caragiale,  pentru că nu a scăpat de complexele care-i macină sufletul de un secol si jumătate.

„La noi Caragiale este urât pentru că nu se poate suporta inteligenţa. Stadiul actual este unul în care nu mai există nici un fel de toleranţă, nici un fel de admisibilitate faţă de inteligenţă. Este considerată duşmanul principal al escrocilor şi imbecililor…” (Alexandru Paleologu “Interviu” – România Literară nr. 9 din 10-16 martie 2004)

Număr de vizualizări :1855


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro