spot_img

Cine arbitrează pentru AFCN?

Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) a reuşit să strângă, în ultimii ani, mai mulţi bani pentru proiectele culturale şi editoriale şi a oferit prin contract, pentru prima dată în acest an!, un avans de 50% pentru proiectele câştigătoare. Aceste evidente plusuri ale AFCN (sub conducerea lui Cristian Vasile Petcu) sunt puse în umbră de problema din totdeauna a acestui organism: evaluatorii şi grilele de evaluare. S-a ajuns la o neîncredere şi mai mare în AFCN şi pentru că, aşa cum e firesc în orice competiţie, nu se ştie cine a arbitrat proiectele editoriale din sesiunea 2011.


Mai multe semne de întrebare ridică neafişarea pe pagina web www.afcn.ro a comisiilor de evaluare pentru proiectele editoriale, cu atât mai mult cu cât au fost date publicităţii comisiile care au judecat proiectele culturale. Pot înţelege că într-o competiţie arbitrii pot greşi, fie din rea voinţă, fie din lipsă de valoare şi valorizare, dar nu pot înţelege ca judecătorii unor proiecte să stea deasupra tuturor în chip de Duh Sfânt. Numele evaluatorilor trebuie publicate pe pagina web a AFCN pentru că e normal să vezi cine te-a evaluat şi, mai ales, pentru a pune, cum se spune în fotbal, presiune pe arbitrii ca să fie corecţi. E important să aflăm ce organizaţii i-au propus pe evaluatori şi să cercetăm apoi dacă acele organizaţii au fost tratate într-un mod preferenţial la finanţare.
Experienţa sesiunii AFCN pentru proiecte editoriale, din iunie 2011, nu mă convinge deloc că au fost aleşi de către Consiliul de Administraţie al AFCN evaluatorii cei mai competenţi şi credibili. A fost încălcat, cu siguranţă, un principiu european al evaluării: nu poţi să fi evaluat decât de cei care au aceeaşi valoare cu tine! Deşi am câştigat un proiect, cu AgenţiadeCarte, sunt convins că cei care m-au evaluat nu au experienţa şi valoarea mea în jurnalism cultural pe noile media. Faptul că mi s-a acordat aceeaşi notă (67,67) şi după contestaţie, mi se pare doar un alt aranjament suspect al arbitrilor.
AFCN trebuie să-şi dovedească buna credinţă stabilind un calendar de întâlniri cu Coaliţia Sectorului Independent şi cu alte organizaţii non-guvernamentale, în urma cărora să fie simplificate şi armonizate cu practicile europene în materie, procedurile de selecţie, finanţare şi decontare. De această simplificare pe care trebuie să o facă, în cele din urmă, Guvernul, Ministerul Finanţelor şi Curtea de Conturi este interesat şi dl. Horia Roman-Patapievici, care a oferit generosul spaţiu al Institutului Cultural Român din Bucureşti pentru o întâlnire cu toţi actorii sectorului cultural din România.

Dan Mircea CIPARIU

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Buna seara,
    De acord cu transparenta ceruta pentru numele evaluatorilor, mai putin de acord cu explicatia plusurilor „de gestiune” atribuite eronat unei persoane: avansurile pentru un contract de finantare se ofera conform legii din anul 2009; daca nu s-au acordat si in 2009, si in 2010, atunci nu s-a respectat Ordonanta 51 din 1998, modificata in 2008.
    Tot astfel, pana cand nu este solicitata AFCN-ului o clarificare privind sursa din care provin fondurile pentru proiecte culturale – de la Ministerul Culturii sau din banii stransi de Administratie – este hazardat sa se afirme ca s-au strans mai multi bani sub inteleapta conducere a dlui Petcu (iata un subtil elogiu pentru un conducator care nu lucrase anterior directoratului de la AFCN macar o zi in domeniul culturii; acum, dupa 2 ani de directorat fara studii de specialitate in management si fara experienta ceruta de lege, poate trece in CV un post obtinut fara concurs, in mod ilegal).
    Pentru fondurile generoase acordate proiectelor editoriale, multumirile urmeaza a fi direct adresate ministrului culturii, de acolo au venit si vor veni, pana la schimbarea legii, via AFCN, banii pentru contractele de finantare.
    Precizari pentru adevarul istoric, fara niciun fel de importanta in societatea noastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508