Antidemocratul şi „Intelectualii lui Băsescu”

aug. 30th, 2011 | By | Category: Postcard

Scriitorul Alexandru Petria a trimis, pe adresa redacţiei AgentiadeCarte.ro, un text de actualitate despre „intelectualii lui Băsescu” şi ideea de a strânge „perlele” acestora într-o antologie. Redăm integral textul scris de Alexandru Petria.

Ce mai zarvă a puit pe net după ce-am anunţat că intenţionez să alcătuiesc o antologie cu cele mai ruşinoase texte ale personalităţilor cunoscute sub brandul „Intelectualii lui Băsescu”. Parcă am răsucit un băţ într-un muşuroi de termite. Protestele s-au inflamat din teritoriul celor cablaţi ca de rezervoarele de oxigen de Putere. Felicitările, de la Opoziţie şi de la nealiniaţi, de la cei cărora gâturile nu le fac torticolis tot vânând oportunităţile.

Dacă înjurăturile le-am înţeles, n-am priceput după ce logică am reuşit să fiu considerat un antidemocrat. Citez din mailul primit de la un poet onorabil: „Dragă domnule Petria, nu mă situez între intelectualii lui Băsescu, nu fac parte şi nu am făcut parte din echipe de zgomote, dar mi se pare că iniţiativa dvs este împotriva democraţiei, e o imixtiune în intimitatea şi în atitudinea de moment a oricărui om din societatea românească. Nu am văzut aceeaşi atitudine în cazul intelectualilor lui Iliescu, nici în cazul intelectualilor lui Năstase sau Geoană, care au invadat cu mizerie societatea românească, din 1989 încoace … ! Iniţiativele care se adresează frustraţilor şi frustrărilor, depăşind cadrul discuţiilor într-un forum pe Internet sau în oricare varianta publică, mi se pare un derapaj la fel de periculos ca orice aspiraţie spre dictatură.” Ideea că ar fi utile şi antologiile cu textele penibile ale lingăilor lui Iliescu, ba l-aş adăuga şi pe Carol al II-lea, că despre cei ai lui Ceauşescu s-a ocupat magistral Virgil Ierunca e OK. Să le realizeze cine vrea, doar nu-i opreşte nimeni. Ţuţării lui Iliescu nu sunt deloc mai onorabili decât ai lui Băsescu. Am ales să mă ocup de ultimii pentru că subiectul este de actualitate şi n-am veleităţi de scormonitor prin arhive. Aserţiunea că antologia s-ar adresa frustraţilor n-are rost s-o comentez. Şi Virgil Ierunca s-a adresat probabil frustraţilor, de la microfonul „Europei libere”.  În cererea pentru extinderea  criteriilor antologiei e şi multă perversitate. Un fel de hai să ne apucăm şi de cap, şi de picioare ca să nu iasă nimic până la urmă.

Mulţumesc celor care m-au încurajat, dar şi contestatarilor. Contestatarilor pentru că m-au ambiţionat şi mai mult.

Alexandru PETRIA

Număr de vizualizări :2301


2 Comments to “Antidemocratul şi „Intelectualii lui Băsescu””

  1. arhiprofesor spune:

    Stimate domn. Nu stiu daca ati fost invadat si de laude pentru ce intentionati, caz in care ma retrag imediat rusinat, simtindu-ma si eu ca facand parte dintr-o gloata. Asumandu-mi acest risc indraznesc sa-mi exprim atasamentul pentru o astfel de initiativa. Nu stiu la cine se refera cei care pomenesc de intelectualii lui Iliescu sau Nastase, ca sa nu mai zic de Geoana, pentru ca de cand s-a lansat proiectul GDS toate drepturile de exprimare a intelectualitatii „eliberate” de comunism au fost confiscate de aceasta gasca de bolsevici care acum il pupa-n cur pe Basescu. De fapt acest pupat in cur nu este izvorat dintr-un lichelism pe care chiar unul dintre acesti ilustri nemernici – Liiceanu – l-a teoretizat, ci el face parte dintr-un scenariu securistic foarte bine pus la punct in cel mai curat stil bolsevic, dar cu instrumentele capitalismului de susanea care se practica la noi. Toate editurile foste de stat privatizate au fost date pe mana lor si se opereaza o cenzura fara mila fata de opozanti, care sunt anihilati pur si simplu. La fel se intampla cu fonsurile uriase date pe mana lui Patapievici la ICR unde sunt promovati numai artistii cu legitimatie intr-un proiect foarte bine pus la punct de distrugere a imaginii si in cele din urma a fiintei nationale a Romaniei prin cultura. Este cel mai perfid asasinat national, foarte asemanator Revolutiei Culturale din China insa desigur cu eleganta perfida a epocii pe care o traim. Eram vicepresedinte al OAR Bucuresti si am protestat cand Patapievici acest vierme KGB-ist. a fost invitat ca reprezentant al societatii civile la o manifestare a arhitectilor. Va dati seamaq ?!? Noi arhitectii nu suntem societate civila !!! Aveam nevoie de acest nemernic care sa ne blagosloveasca cu intelepciunea sa. Am declarat ca daca va fi invitat, ma voi indrepta spre prezidiul unde ar fi fost desigur inscaunat si i-as fi tras o flegma damboviteana intre ochi. Nu a mai fost invitat. Am devenit brusc parte din societatea civila din care nu stiam ca facem parte. La fel cu o alta ocazie cu alt vierme polivalent: indivirul Toma, cenzorul publicatiilor (!!!). Pot continua cu lupta de guerila pe care o duc cu aceasta sleahta de tradatori ai culturii romane. Ma opresc insa pentru ca sigur v-am deranjat. Va urez succes in intreprinderea dvs. si ma ofer sa va sprijin daca va fi cazul sa pjublicati intr-o forma oarecare „opera” ce va rezulta.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro