„Întoarcerea lui Hulagu” de Sultan Bin Mohammed al-Qasimi, şeful emiratului Sharjah

aug. 22nd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

De curând, Editura Ars Longa a publicat, în colecţia “Alif”, piesa de teatru „Întoarcerea lui Hulagu” de Sultan bin Mohammed al-Qasimi, în versiunea românească semnată de George Grigore. Sultan Bin Mohammed al-Qasimi, şeful emiratului Sharjah, este unul din cei mai cunoscuţi dramaturgi de limbă arabă în momentul de faţă. Piesele sale, ce readuc în actualitate evenimente-reper ale istoriei Orientului Mijlociu, sunt cunoscute de la un capăt la altul al spaţiului arabofon şi nu numai.

Dintre piesele sale: Întoarcerea lui Hulagu (1998), Cauza (2000), Realitate întocmai cu originalul (2001), Alexandru cel Mare (2007), Nimrod (2008), Samson cel Puternic (2009), Piatra Neagră (2011). Două dintre acestea, Nimrod şi Piatra Neagră, au fost prezentate şi în România, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (2010 şi 2011).

În piesa „Întoarcerea lui Hulagu”, al-Qasimi foloseşte ca pretext invadarea Bagdadului de către armata mongolă condusă de Hulagu, nepotul lui Ginghis-han, pentru a atrage atenţia asupra pericolelor cu care se confruntă lumea arabă în zilele noastre, aflată sub o continuă invazie culturală, insistând asupra necesităţii salvgardării valorilor tradiţionale.

Număr de vizualizări :1229


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro