“Libertate” de Jonathan Franzen, de săptămâna aceasta în librării

aug. 3rd, 2011 | By | Category: Postcard

Cel de-al patrulea roman semnat de Jonathan Franzen “Libertate”, va apărea în colecţia “Biblioteca Polirom”, la editura Polirom, în traducerea Danielei Rogobete. „Un geniu literar al timpurilor noastre şi o carte de excepţie. Libertate” este romanul anului – şi al secolului.” (Guardian)

Lansarea romanului, în urmă cu un an, a fost considerată un veritabil fenomem cultural în Statele Unite – dovada stă faptul că însuși președintele Obama a cerut, vara trecută, un exemplar înainte ca romanul să fie lansat oficial, ca să-l poată citi în vacanță.
Jonathan Franzen este cunoscut cititorilor de pretutindeni datorită bestsellerului “Corecții”, roman considerat fenomenul literar al deceniului trecut, o carte vândută în aproape 3 milioane de exemplare.

Așteptat cu nerăbdare după succesul extraordinar al “Corecțiilor”, “Libertate”, cel de-al patrulea roman al lui Franzen, are în centru o proaspătă familie tipică din Midwest. Patty și Walter Berglund sunt un cuplu cu o situație materială prosperă, tineri, cu convingeri politice solide de stânga, părinți ai unor copii străluciți. Și totuși, de la un punct încolo, din motive diferite, cei doi încep să resimtă din plin insatisfacția și dezamăgirea vieții. Patty, în trecut sportivă de performanță cu cariera distrusă de un accident, manifestă ca mamă un spirit de competiție exagerat, iar Walter, intelectual și ecologist, se vede forțat să intre în afaceri tocmai cu companiile de energie, pe care le detestă din pricina impactului lor distrugător asupra mediului. Pe măsură ce cresc, copiii își afirmă personalitatea, în dezacord cu ambițiile mamei și cu viziunile politice ale tatălui, iar familia devine un front deschis. Soții Berglund încearcă zadarnic să-și depășească deprimarea tot mai accentuată, chinuindu-se fiecare să răspundă la dificila întrebare „Cum trebuie să-ți trăiești viața?“ – și anume in libertate, condiția abstractă de care se bucură ca membri privilegiați ai unei țări dezvoltate.

„Prin scriitura sa viscerală, laconică, Jonathan Franzen schițează destinul unor personaje ce încearcă din răsputeri să navigheze într-o lume marcată de avans tehnologic, de schimbări de la o zi la alta. Destinul lor este acela de a lupta să păstreze echilibrul între speranțe și realitatea dezamăgitoare, între altruismul idealurilor politice și decepția egoismului cotidian.”(The New York Times)

„Libertate” este un roman profund psihologic, moral, necruțător de onest, care exploatează greșelile și slăbiciunile personajelor sale, apoi încearcă în fel și chip să le ierte păcatele. Iată un triumf asupra realismului convențional.” (The National)

Adevărată revelație a literaturii americane din ultimii ani, Jonathan Franzen (n. 1959) a crescut în Webster Groves, Missouri, o suburbie a orașului St. Louis. Studiază la Swarthmore College, apoi la Freie Universität din Berlin, ca bursier Fulbright, pentru a lucra ulterior în laboratorul de seismologie din cadrul Departamentului de Fizica Pământului și Științe Planetare de la Harvard. Este autorul a patru romane – Al 27-lea oraș (1988; Polirom, 2007), Strong Motions (1992), Corecții (2001; Polirom, 2004, 2011), distins cu prestigiosul National Book Award, și Libertate (2010; Polirom, 2011); a mai scris un volum de eseuri, How to Be Alone (2002) și altul de amintiri, The Discomfort Zone (2006). A primit Whiting Writers Award în 1988, o bursă Guggenheim în 1996, Premiul Berlin al Academiei Americane în 2000 și New York Times Best Books of the Year in 2001.

Număr de vizualizări :1361


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro