Alberto Vázquez-Figueroa, laureat al premiului „Alfonso X“, tradus din nou în română

iul. 1st, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia “Proză XXI”, va apărea volumul “Garoé” de Alberto Vázquez-Figueroa, în traducerea Laviniei Similaru. Acest volum a fost distins cu premiul „Alfonso X“ pentru „cel mai bun roman istoric din 2010 în Spania”.

La sfârşitul secolului al XV-lea, paradisul terestru al Insulelor Canare se poate preface într-un ţinut sălbatic şi neprimitor, dacă o substanţă misterioasă ia minţile oamenilor civilizaţi. Două lumi diferite se înfruntă, iar lăcomia, cruzimea şi setea de putere convieţuiesc cu cumpătarea, generozitatea şi modestia. Un şirag de mărgele colorate are aceeaşi valoare ca un colier de diamante şi poate ucide în egală măsură. Natura dezlănţuită se apără folosindu-şi forţele: valurile uriaşe ale oceanului, vânturile, cutremurele, vulcanii, seceta… În toiul zbuciumatelor evenimente, îşi croieşte drum „singurul monstru cu adevărat de neînvins“, dragostea. Un secret păstrat cu străşnicie de-a lungul veacurilor iese la iveală, provocând o tragedie. Gloria dobândită pe câmpul de luptă nu-i readuce unui militar fericirea pierdută. Alberto Vázquez-Figueroa, unul dintre cei mai populari scriitori spanioli, evocă astfel, într-un roman de neuitat, un episod dramatic din istoria meleagurilor sale natale, obţinând premiul „Alfonso X“ pentru cel mai bun roman istoric din 2010 în Spania.

Alberto Vázquez-Figueroa s-a născut la Santa Cruz de Tenerife în 1936. A fost corespondent al mai multor ziare de prestigiu şi martor la războaiele şi revoluţiile din Guineea, Ciad, Congo, Republica Dominicană şi Guatemala. A publicat peste patruzeci de romane, dintre care amintim: Tuareg (Polirom, 2005), Pământ virgin (Polirom, 2006), Iguana (Polirom, 2007, 2008), Ochii tuaregului (Polirom, 2007), Bora Bora (Polirom, 2008).

Număr de vizualizări :1180


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro