„O magie albă asupra cuvântului”

iul. 30th, 2011 | By | Category: Postcard


Scriitorul Traian T. Coșovei a trimis pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro un amplu articol despre volumul de proză scurtă “Bing bang şi porţia de stele” semnat de Aurelia Marin, Editura Junimea. Un volum în care cititorul se poate delecta cu povești ale unor personaje emblematice precum  Valer Glas, Lilith, Pia Carp ori George Nechita. Redăm integral textul trimis de Traian T. Coșovei.

„Cinci povestiri ce definesc acelaşi eu auctorial propune Aurelia Marin în acest volum. Un amestec borgesian après la lettre întreţine vivacitatea acestei scriituri în care, deseori, autoarea se confundă cu personajele sau cu proiecţiile lor himerice. Dacă ar fi să ne apropiem de proza realist-fantastă contemporană, nu am fi departe de modelul Eliade, atunci când face incursiuni în teritorii ce par dincolo de lume şi de ispitele ei.

Deşi lasă impresia sondării unei realităţi palpabile, Aurelia Marin creează un univers friabil, la limita oniricului, pe care îl percepe într-o manieră proprie. Scriitura are pregnanţă şi individualitate stilistică. Liantul acestor incursiuni în absolut este tocmai fantasticul pe care cititorul îl poate percepe în mod diferit, în funcţie de propria-i personalitate: „M-am trezit la capătul unui vis. Şi ca să nu-l uit, am ţinut ochii închişi, pentru a păstra povestea, în vederea unei rememorări, a unei decriptări… Se făcea că mă aflu într-o sală îngustă cu scaune şi măsuţe joase, ca la grădiniţă, unde trebuia să dau un test de traducător. Din tavan atârnau până deasupra capetelor noastre, (eram numai femei) liane subţiri, pline de frunze de culoarea smaraldului şi verde Veronese; pentru că nu venea nimeni să ne ia în seamă, am început să privesc în sus şi, oripilată, am observat că plantele agăţătoare se unduiau sub greutatea unor limacşi lungi cât palma care coborau lent către noi. Nu am apucat să urlu pentru că pe uşă a intrat profesorul (cel puţin aşa îl percepea mintea mea), un bărbat legat peste frunte cu o batistă în carouri, purtând pe mâneca braţului stâng, în semn de doliu, o banderolă neagră, ripsată. Părea mut, deoarece prin semne specifice (pe care, culmea, doar eu le înţelegeam) ne-a comunicat că trebuie să traducem în engleză Vechiul Testament. Toate femeile aveau pe bancă o tăbliţă neagră şi cretă. Eu, nimic. M-a cuprins panica: dacă mă ridicam în picioare, limacşii mi-ar fi acoperit capul şi faţa, dacă stăteam jos, trebuia să comunic examinatorului că nu am pe ce şi cu ce scrie; din nefericire, deşi numai eu pricepusem mesajul, habar n-aveam de semnele prin care comunică surdo-muţii. Îngrozită, am încercat să fug târându-mă pe sub băncuţe dar profesorul, care mă urmărise tot timpul, a ţipat acel Nuuu! sinistru…”

Această libertate de a opta pentru o lectură deschisă, creativă şi personalizată defineşte în mod egal percepţia autoarei asupra lumii dar şi maniera în care interpretează nişte semne venite de dincolo…

Cartea este alertă, plină de vivacitate, dând contur sensibil unor personaje emblematice precum  Valer Glas, Lilith, Pia Carp ori George Nechita.

Tulburarea minţii unora dintre personaje devine semnul căutării înfrigurate a unei alte identităţi, ce pluteşte într-o lume paralelă, plină de mister.

O carte ce îmbină tainele fiinţei cu o realitate care ne transformă şi ne subjugă amintirile printr-un prezent-trecut iluzoriu. Faptul că în ultimul text autoarea îşi întâlneşte toate personajele, ca într-un joc absurd, ne aminteşte de personajului lui E A Poe, William Wilson, care îşi  înjunghie dublul pentru a sfâşia vălul aparenţelor.

Această carte este o magie albă asupra cuvântului.”

Traian T. Coşovei

Număr de vizualizări :2054


One Comment to “„O magie albă asupra cuvântului””

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro