spot_img

„O magie albă asupra cuvântului”


Scriitorul Traian T. Coșovei a trimis pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro un amplu articol despre volumul de proză scurtă “Bing bang şi porţia de stele” semnat de Aurelia Marin, Editura Junimea. Un volum în care cititorul se poate delecta cu povești ale unor personaje emblematice precum  Valer Glas, Lilith, Pia Carp ori George Nechita. Redăm integral textul trimis de Traian T. Coșovei.

„Cinci povestiri ce definesc acelaşi eu auctorial propune Aurelia Marin în acest volum. Un amestec borgesian après la lettre întreţine vivacitatea acestei scriituri în care, deseori, autoarea se confundă cu personajele sau cu proiecţiile lor himerice. Dacă ar fi să ne apropiem de proza realist-fantastă contemporană, nu am fi departe de modelul Eliade, atunci când face incursiuni în teritorii ce par dincolo de lume şi de ispitele ei.

Deşi lasă impresia sondării unei realităţi palpabile, Aurelia Marin creează un univers friabil, la limita oniricului, pe care îl percepe într-o manieră proprie. Scriitura are pregnanţă şi individualitate stilistică. Liantul acestor incursiuni în absolut este tocmai fantasticul pe care cititorul îl poate percepe în mod diferit, în funcţie de propria-i personalitate: „M-am trezit la capătul unui vis. Şi ca să nu-l uit, am ţinut ochii închişi, pentru a păstra povestea, în vederea unei rememorări, a unei decriptări… Se făcea că mă aflu într-o sală îngustă cu scaune şi măsuţe joase, ca la grădiniţă, unde trebuia să dau un test de traducător. Din tavan atârnau până deasupra capetelor noastre, (eram numai femei) liane subţiri, pline de frunze de culoarea smaraldului şi verde Veronese; pentru că nu venea nimeni să ne ia în seamă, am început să privesc în sus şi, oripilată, am observat că plantele agăţătoare se unduiau sub greutatea unor limacşi lungi cât palma care coborau lent către noi. Nu am apucat să urlu pentru că pe uşă a intrat profesorul (cel puţin aşa îl percepea mintea mea), un bărbat legat peste frunte cu o batistă în carouri, purtând pe mâneca braţului stâng, în semn de doliu, o banderolă neagră, ripsată. Părea mut, deoarece prin semne specifice (pe care, culmea, doar eu le înţelegeam) ne-a comunicat că trebuie să traducem în engleză Vechiul Testament. Toate femeile aveau pe bancă o tăbliţă neagră şi cretă. Eu, nimic. M-a cuprins panica: dacă mă ridicam în picioare, limacşii mi-ar fi acoperit capul şi faţa, dacă stăteam jos, trebuia să comunic examinatorului că nu am pe ce şi cu ce scrie; din nefericire, deşi numai eu pricepusem mesajul, habar n-aveam de semnele prin care comunică surdo-muţii. Îngrozită, am încercat să fug târându-mă pe sub băncuţe dar profesorul, care mă urmărise tot timpul, a ţipat acel Nuuu! sinistru…”

Această libertate de a opta pentru o lectură deschisă, creativă şi personalizată defineşte în mod egal percepţia autoarei asupra lumii dar şi maniera în care interpretează nişte semne venite de dincolo…

Cartea este alertă, plină de vivacitate, dând contur sensibil unor personaje emblematice precum  Valer Glas, Lilith, Pia Carp ori George Nechita.

Tulburarea minţii unora dintre personaje devine semnul căutării înfrigurate a unei alte identităţi, ce pluteşte într-o lume paralelă, plină de mister.

O carte ce îmbină tainele fiinţei cu o realitate care ne transformă şi ne subjugă amintirile printr-un prezent-trecut iluzoriu. Faptul că în ultimul text autoarea îşi întâlneşte toate personajele, ca într-un joc absurd, ne aminteşte de personajului lui E A Poe, William Wilson, care îşi  înjunghie dublul pentru a sfâşia vălul aparenţelor.

Această carte este o magie albă asupra cuvântului.”

Traian T. Coşovei

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508