„Club 27”: Amy Winehouse

iul. 24th, 2011 | By | Category: La Țintă!

Sâmbătă, 23 iulie 2011, o nouă veste sinistră a făcut înconjurul lumii: cântăreaţa Amy Winehouse s-a stins din viaţă, la vârsta critică pentru muzicieni, 27 de ani. La numai câteva ore de la stabilirea decesului, cei care au admirat-o pe artistă s-au adunat în faţa casei sale din Londra, pentru a-i aduce un ultim omagiu. “Clubul 27” numără până în momentul de faţă, printre alţii, personalităţi precum: Jim Morrison, Brian Jones, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Kurt Cobain.


De-a lungul carierei sale de muzician, Winehouse a obţinut numeroase premii, dintre care 5 premii Grammy, un Q Music Award pentru cel mai bun album „Back To Black” şi World Music Award pentru “cea mai bine vândută artistă pop-rock”.

Din păcate, s-ar părea că tot mai mulţi artişti care reuşesc să inoveze într-un mod strălucit într-un anumit domeniu, sunt predispuşi unei stingeri premature. Dacă creativitatea la cote maxime are în structura sa germenii unei vulnerabilităţi psihice, rămâne de văzut. Anumite caracteristici – precum  hipersensibilitatea – reprezintă un mediu ideal de întâlnire a creativităţii cu tulburările psihice, dintre acestea, cele mai frecvente fiind depresiile şi tulburarea de personalitate de tip borderline.

“S-au realizat peste 20 de studii care sugerează faptul că persoanele foarte creative prezintă des astfel de afecţiuni”, a spus Kay Redfield Jamison, profesor de psihiatrie la Johns Hopkins University. Tulburările de personalitate nu generează în mod necesar un fond propice pentru dezvoltarea creativităţii, nici creativitatea nu induce în mod imperios astfel de tulburări, însă un anumit tip de personalitate introvertită poate predispune atât la probleme psihice cât şi la o creativitate accentuată.

De la compozitorul Robert Schuman până la scriitoarea Sylvia Plath, de la Paul Celan până Alexandru Odobescu, de la Constantin Virgil Bănescu până la George Vasilievici, artele au stat sub semnul întrebării în ceea ce priveşte dispariţiile subite şi misterul creat în jurul operei şi vieţii artiştilor. Pe cât de prolifică pe atât de distructivă, creativitatea este una dintre acele poveri sisifice prin care ursitoarele îşi însemnează aleşii.

RIP Amy Winehouse, RIP cei adormiţi deja!

Andra ROTARU

Număr de vizualizări :2127


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro