Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi primarul Neculai Onţanu vor participa la sfinţirea Bisericii Sfântul Dumitru din cartierul Colentina

iun. 18th, 2011 | By | Category: Eveniment

Duminică, 19 iunie 2011, la ora 09.00, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, însoţit de un sobor de preoţi, va sfinţi pictura Bisericii Sfântul Dumitru cu hramul Sfântul Dumitru din cartierul Colentina, situată pe Şoseaua Colentina numărul 13, vis a vis de complexul comercial Kaufland. La eveniment va fi prezent şi primarul Neculai Onţanu.

La finalizarea lucrărilor de refacere a întregii picturi a lăcaşului de cult, a cărui piatră de temelie a fost pusă în anul 1924, va participa un sobor de preoţi condus de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române care va sfinţi biserica ale cărei lucrări de restaurare şi conservare a picturii au început în anul 2006.

De-a lungul timpului, în urma cutremurelor din anii 1940, 1977, 1986, 1990 în pereţii bisericii s-au produs importante crăpături, spărturi şi fisuri, care constituiau un real pericol, atât pentru existenţa sfântului lăcaş cât şi pentru siguranţa credincioşilor care luau parte la sfintele slujbe.

Trecerea anilor a dus la degradarea picturii, o contribuţie importantă având-o în acelaşi timp şi activităţile de cult specifice (fumul lumânărilor, tămâierea).

În perioada 1999 – 2006, pe baza unui proiect al inginerului doctor Eugen Iordăchescu, personalitate marcantă în domeniul construirii şi translării de biserici, s-au executat ample lucrări de reparaţie şi consolidare a bisericii. Acestea au inclus refacerea infrastructurii şi a suprastructurii bisericii, redând frumuseţea iniţială a sfântului locaş.

Pictura originală a bisericii a fost executată în „tehnica fresco”, între anii 1931 – 1936, de către renumitul pictor Costin Petrescu din a cărui bogată activitate amintim pictarea Catedralei Reîntregirii Neamului, din Alba Iulia, a catedralei episcopale din Galaţi, a bisericii Sfântul Silvestru din Bucureşti, sala de concerte a Ateneului Român, holul palatului patriarhal şi portrete de domnitori şi regi ai României ce se află la mănăstirea Putna.

Număr de vizualizări :1951


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro