Articolele politice ale lui Eminescu şi Nae Ionescu, strânse în două antologii

iun. 18th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Vremea au apărut, anul acesta, antologiile de articole politice a doi mari jurnalişti, de curând aniversaţi: Mihai Eminescu (15 iunie 2011 – 122 de ani de la moarte) şi Nae Ionescu (16 iunie 2011 – 121 de ani de la naştere).

Mihai Eminescu –„Patologia societăţii noastre. Articole politice”. Prefaţă de Nicolae Henegariu.

„Patologia societăţii noastre” este o antologie ce cuprinde peste 120 de articole, numeroase fragmente din manuscrisele eminesciene şi câteva scrisori ale poetului. Articolele publicate de Eminescu în ziarul Timpul, dar şi în alte publicaţii ale vremii rămân actuale, în ciuda trecerii a peste un veac de la moartea autorului lor. Articolele jurnalistului Eminescu acoperă o gamă variată de subiecte: politică internă şi externă, economie, istorie, cultură etc. Prefaţa, glosarul amplu, cu repere politico-economice al epocii, şi biografia poetului plasează în context articolele, pentru ca ele să fie înţelese la justa lor valoare de către cititorul contemporan.

Nae Ionescu – „Drumurile destinului românesc”, selecţia textelor şi prefaţă de Miruna Lepus. Antologia „Drumurile destinului românesc” cuprinde peste 40 de articole semnate de Nae Ionescu, publicate în majoritate în ziarul Cuvântul. Nae Ionescu a fost omul epocii lui, cu părţi bune şi cu părţi rele – profesor, filosof, directorul unui ziar influent, apropiat al regelui, apoi susţinător al Mişcării Legionare, ortodox practicant, personaj monden. Pentru o cât mai corectă înţelegere a articolelor semnate de el, acestea trebuie citite în context istoric şi interpretate prin grila contemporanilor săi, nu prin cea actuală, supusă nevoii de corectitudine ca inteligenţă socială.

Număr de vizualizări :1934


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro