Dialoguri despre cei 50 de ani ai Teatrului de Comedie

iun. 12th, 2011 | By | Category: Proiecte

Sâmbătă, 11 iunie 2011, în a doua zi a Festivalului Comediei Româneşti, a avut loc prima întâlnire din seria Dialogurilor FestCO 2011. subiectul fiind „Comedie 50”, împlinirea a 50 de ani de existenţă a Teatrului de Comedie, pe 5 ianuarie 2011.

Dialogul a fost moderat de criticul teatral Marina Constantinescu, care a reuşit să reunească în jurul ei directori de ieri şi de astăzi ai Teatrului de Comedie, actori, regizori, public. La eveniment au fost prezenţi Radu Beligan, fondatorul Teatrului de Comedie, Lucian Giurchescu, Mircea Albulescu, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Puiu Antemir, Florin Anton, Eugen Racoţi, precum şi un invitat special – Emil Boroghină – directorul Festivalului Shakespeare.

Radu Beligan (vorbind despre trecut): „Mezinul teatrelor bucureştene, când a împlinit 4 ani de existenţă (în 1965), a fost invitat la minunea care s-a întâmplat, Festivalul Internaţional de Teatru de la Paris, la Sala Sarah Bernhard, unde am fost invitaţi să reprezentăm România cu trei spectacole. Cu „Umbra” de Evghenii Şvarţ, „Troilus şi Cresida” de Shakespeare, ambele în regia lui David Esrig, şi „Rinocerii” de Eugène Ionesco, în regia lui Lucian Giurchescu. Asta nu e nimic, dar am luat şi premiu pentru isprava asta”.

Marina Constantinescu (vorbind despre prezent): „Ce se întâmplă azi nu e doar sărbătoarea Teatrului de Comedie ci şi sărbătoarea teatrului românesc. Acest festival pe care Teatrul de Comedie îl face de atâta timp coerent şi cu multă devoţiune şi cu un program extrem de interesant de la un an la altul, animă nu doar istoricul Teatrului de Comedie ci şi un spaţiu care începe să se redefinească, care nu arată doar estetic. Centrul vechi e tot mai animat şi fiecare spectacol de la Teatrul de Comedie revarsă în acest loc oameni cu altfel de spirit”.

George Mihăiţă: „În acest teatru a existat şi există o familie. Cred că aceasta este principala cheie a succesului Teatrului de Comedie.”

50 de ani de existenţă a Teatrului de Comedie

Teatrul de Comedie a fost înfiinţat în toamna lui 1960 de către maestrul Radu Beligan. La 5 ianuarie 1961 era prezentat publicului primul spectacol – „Celebrul 702” de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter. Dintre actorii care au jucat în primii ani pe această scenă amintim pe Radu Beligan, Ion Lucian, Ştefan Ciubotăraşu, Florin Scărlătescu, Mircea Şeptilici, Dem Savu, Sanda Toma, Liliana Ţicău, Iarina Demian, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Melania Cîrje, Amza Pellea, Mihai Pălădescu, Dem Rădulescu, Ştefan Tapalagă, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Valentin Plătăreanu.

Cu un repertoriu dedicat genului comic în marea sa diversitate, de la Shakespeare, Cehov sau Gogol la comedia bulevardieră, teatrul absurdului sau comedia neagră, Teatrul de Comedie este unic în România.

În 2002, a fost lansat Festivalul Comediei Româneşti – FestCO – ce a devenit internaţional la a cincea ediţie – iar în 2006 au fost lansate Concursul de Comedie Românească şi Gala Comediei Româneşti – toate aceste evenimente devenind puncte de referinţă pe agenda culturala bucureşteană.

Număr de vizualizări :2426


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro