Ada Kaleh – rememorată printr-o expoziţie-document la Istanbul

iun. 15th, 2011 | By | Category: Eveniment

De curând, în cadrul Festivalului Intercultural Art Dialogues Days coordonat de Primăria de Beyoglu, Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir” Istanbul împreună cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti  a deschis o expoziţie-document despre Ada Kaleh, insula de pe Dunăre acoperită în 1971 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porţile de Fier I.

Odată cu insula dorm sub ape sute de ani de istorie zbuciumată, destine împlinite şi poveşti trăite la margine de imperii, mituri şi legende născute între ape. Cunoscînd interesul local pentru istoria insulei Ada Kaleh, ICR Istanbul a iniţiat o colaborare cu Muzeul Ţăranului Român prin proiectul Ada Kaleh-Once Upon a Time (Adakale-Bir varmış bir yokmuş).

Interviurile cu cei strămutaţi, fotografiile din arhivele personale ale acestora, puţinele obiecte păstrate de ei din vechile gospodării reconstruiesc amintirea traiului de pe insula dispărută sub ape.

Poveştile au fost adunate într-o expoziţie „de suflet” de către specialiştii de la MŢR – Magdalena Andreescu (coordonator proiect), Rodica Marinescu (curator expoziţie) şi Carmen Mihalache (texte).  Doi insulari “adalîi” vor fi prezenţi la Istanbul, prezentând diverse tradiţii din Ada Kaleh.

Festivalul Intercultural Art Dialogues Days, organizat de Primăria Beyoglu, se află la ediţia a doua, având invitaţi din 17 ţări şi 33 de oraşe care vor participa la nu mai puţin de 62 de evenimente programate: concerte, expoziţii, spectacole de dans şi de teatru, ateliere.

Număr de vizualizări :1533


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro