Scriitorul Philip Roth, distins cu Man Booker International Prize pe 2011

mai 18th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La începutul lunii iunie 2011, în colecţia „Biblioteca Polirom”, va apărea ediţia în limba română a celui mai recent roman al lui Philip Roth, “Nemesis” , în traducerea lui Radu Pavel Gheo. Scriitorul american Philip Roth este câştigătorul celei de-a patra ediţii a prestigiosului Man Booker International Prize. Este o mare onoare şi sunt încântat să îl primesc”, a declarat scriitorul american.

Man Booker International Prize, care se acordă o dată la doi ani, constă într-un cec în valoare de 60.000 de lire sterline şi este considerat versiunea internaţională a celui mai prestigios premiu literar britanic – Man Booker Prize. Spre deosebire de Man Booker Prize, care se acordă unei singure opere literare, versiunea internaţională a acestui premiu onorează întreaga creaţie a unui autor.

Câştigătorul Man Booker International Prize pe 2011 a fost anunţat printr-o conferinţă de presă din Australia, organizată cu ocazia Sydney Writers’ Festival. Premiul îi va fi înmânat oficial scriitorului american în cadrul unui dineu ce va fi organizat pe 28 iunie 2011, la Londra.

Laureaţii din anii precedenţi au fost Alice Munro (Canada, 2009), Chinua Achebe (Nigeria, 2007) şi Ismail Kadare, scriitorul albanez care a câştigat acest premiu în 2005, la ediţia inaugurală.

Philip Roth este unul dintre marii scriitori americani ai ultimului secol. Laureat al premiului Pulitzer pentru Pastorala americană, el a mai primit National Medal of Arts şi Gold Medal in Fiction, precum şi numeroase alte premii.
“Nemesis”, cel mai recent roman al lui Philip Roth, relatează istoria dramatică a lui Bucky Cantor, profesor de sport şi supraveghetor de teren de joacă în Newark. În anul 1944, în oraş izbucneşte o epidemie de poliomielită care ucide sau schilodeşte sute de copii. Bucky Cantor se străduieşte din răsputeri să oprească asaltul ucigaş al bolii, dar eforturile lui par inutile. Criza morală a lui Bucky, un erou american tipic, este accentuată de faptul că a fost declarat inapt pentru armată, în timp ce prietenii săi cei mai buni luptă pe front în al Doilea Război Mondial.
Stors de puteri după eforturile făcute pentru a împiedica răspândirea bolii, ispitit de logodnica lui, Marcia, să fugă din oraş într-o tabără din munţi, unde boala şi moartea nu îi pot ajunge, şi mâniat împotriva unui Dumnezeu nemilos, care ucide copiii fără apărare, onestul Bucky Cantor se trezeşte pus într-o dilemă morală teribilă: orice ar face, riscă să regrete amarnic.

Număr de vizualizări :1856


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro