Cineastul ceh Jiři Menzel, decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor

mai 17th, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 18 mai 2011, ora 11.00, la sala Multimedia a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, va avea loc festivitatea prin care celebrului cineast ceh Jiři Menzel i se va conferi Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.  Distincţia va fi înmânată de către domnul Kelemen Hunor, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional. În Decretul semnat de Preşedintele României şi de Ministrul Culturii se evidenţiază că distincţia îi este conferită lui Jiři Menzel „în semn de înaltă apreciere a activităţii sale regizorale, precum şi pentru contribuţia deosebită avută la promovarea culturii universale prin arta cinematografică”.

Jiři Menzel se numără printre cei mai importanţi regizori cehi de film şi teatru, dar în acelaşi timp, este şi actor de teatru şi film. A studiat regia de film la Facultatea de Arte Frumoase din Praga (FAMU) in anii 1958-1962, în perioada care a dat naştere la o întreaga generaţie de creatori  denumită „noul val ceh“. Prima lucrare independentă a fost povestirea „Moartea domnului Baltazar“ din filmul „Micile Perle“ ” (Perlicky na dne, 1965), o colecţie de ecranizări ale câtorva povestiri scrise de faimosul scriitor ceh, Bohumil Hrabal. Apoi a debutat in lungmetraje tot cu o ecranizare a lui Hrabal, „Trenuri bine păzite“ (Ostre sledovane vlaky, 1966), film cu care a câştigat şi premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. O dată cu ocuparea Cehoslovaciei de către forţele „Pactului de la Varşovia“, din 1968, şi a începutului perioadei aşa-zise „de normalizare“, Menzel a fost unul dintre primii regizori căruia i-a fost interzis să mai facă filme. Comuniştii au fost deranjaţi de „Ciocârlii pe sârmă“ (Skrivanci na niti, 1969), tot o adaptare după Hrabal, care expunea adevarata natură a democraţiei din Cehoslovacia anilor 50. Acest film a avut premiera abia in 1990, când printre multe alte premii, a obţinut şi Ursul de Aur la Berlinală.
Pentru performanţa actoricească din filmul regizoarei Vera Chytilova, ‘’Jocul cu Mărul’’, a obţinut în anul 1977 Placheta de aur la Festivalul Internaţional de Film din Virgin Islands, SUA. Aproape toate filmele lui Menzel au reprezentat Cehoslovacia şi Republica Cehă în cadrul festivalurilor internaţionale de film şi multe dintre ele au obţinut importante premii. Printre cele mai importante se numară premiul Oscar şi premiul de la FIF din Mannheim din anul 1967 pentru ‘’Trenuri bine păzite’’.

Jiri Menzel este membru al Academy of Motion Picture Arts and Sciences, al Academiei europene de film si a nou infiintatei Academii cehe de film si televiziune.

Număr de vizualizări :1041


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro