Celebrul cineast ceh Jiří Menzel, decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor

mai 19th, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 18 mai 2011, ora 11:00, la sala Multimedia a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, a avut loc festivitatea prin care celebrului cineast ceh Jiří Menzel i s-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Distincţia a fost înmânată de către domnul Kelemen Hunor, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, iar domnul Peter Eckstein Kovacs, Consilier prezidenţial, a dat citire Decretului semnat de Preşedintele României. În document se arată că distincţia îi este conferită lui Jiří Menzel „în semn de înaltă apreciere a activităţii sale regizorale, precum şi pentru contribuţia deosebită avută la promovarea culturii universale prin arta cinematografică”.

La festivitate au participat ES domnul Jiří Sitler, Ambasadorul Republicii Cehe, domnul Rene Kubašek, directorul Centrului Ceh din Bucureşti, preşedintele CNC, Eugen Şerbănescu, regizorii Radu Gabrea, Ioan Cărmăzan, Laurenţiu Damian,  cunoscutul om de media Adrian Sârbu, precum şi cinefili, admiratori ai filmelor maestrului ceh.

În cuvântul său, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional a subliniat atât importanţa istorică a filmelor lui Jiří Menzel, care „au constituit o insulă de libertate” în timpul regimului comunist, cât şi profunzimea general umană şi perenitatea creaţiilor regizorului ceh. Domnul Kelemen Hunor a evocat o perioadă de mare suflu creator din anii ’60 – ’70, când în cinematografia din Estul Europei s-au afirmat nume astăzi legendare, precum Jiří Menzel, în Cehoslovacia, Andrzej Wajda, în Polonia, Miklos Jancso în Ungaria sau Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie în România.

Mulţumind pentru distincţia acordată, domnul Jiří Menzel a subliniat necesitatea orientării tinerilor cineaşti către realităţile de astăzi, evidenţiind, în acest sens, succesele internaţionale obţinute de tinerii cineaşti din România. „Pentru mine, această distincţie este o punte către cultura română”, a încheiat maestrul ceh.

În intervenţiile lor, Radu Gabrea şi Laurenţiu Damian au evocat, în cuvinte calde, amintiri şi episoade semnificative din lumea cineaştilor.

Jiří Menzel se numără printre cei mai importanţi regizori cehi de film şi teatru, dar în acelaşi timp, este şi actor de teatru şi film. A studiat regia de film la Facultatea de Arte Frumoase din Praga (FAMU) in anii 1958-1962, în perioada care a dat naştere la o întreaga generaţie de creatori  denumită „noul val ceh“. Apoi a debutat in lungmetraje tot cu Filmul „Trenuri bine păzite“ (Ostre sledovane vlaky, 1966) a câştigat, în 1967, şi premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

Număr de vizualizări :2138


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro