“Spune da, Ninon” de Maud Lethielleux

mai 16th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Spandugino, în colecţia “Cărţi din buzunarul dinspre inimă”, a apărut volumul “Spune da, Ninon” de Maud Lethielleux, în traducerea Mădălinei Dima. Scris dintr-o singură respiraţie, romanul “Spune da, Ninon” de Maud Lethielleux este o adevărată jubilaţie a memoriei aplecate peste vârsta copilăriei cu arta inegalabilă de a înnobila cuvintele cu parfumul inocenţei. Perspectiva în care autoarea situează personajul narator depăşeşte însă simpla observaţie a evenimentelor, fie ele cât se poate de grave, construind, în schimb, o lume secretă căreia Ninon îi va da viaţă de la înălţimea celor nouă ani ai săi.

“De la Zazie dans le métro a lui Raymond Queneau, la L’Elégance du hérisson de Muriel Barbery, micile eroine din literatura franceză au toate atributele celor mature – suferinţe din dragoste, aspiraţii vaste, cugetări de bătrân înţelept – mai puţin blazarea. Maud Lethielleux îşi aduce propria contribuţie, curajoasă ciobănită cu privirea pătrunzătoare. Fără înfrumuseţare sau verism, şi fără întunecime deasemenea, în ciuda suferinţei şi nevoii de dragoste.” (Le Mond de Livres)

“Nmic nu e mai încurcat pentru un scriitor decât să se strecoare într-o minte blondă. Rezultă de multe ori texte ce se chinuie să fie spontane, pline de amintiri reîncălzite. Acest roman de debut este exact contrariul. Totul e proaspăt, natural, potrivit. […] Optimistă, Maud Lethielleux sărbătoreşte anticonformismul şi discernământul copiilor. Pe când noi tremuram pentru inocenţa ei, Ninon se salvează prin dragoste, pur şi simplu.” (Madame Figaro, aprilie 2009)

Contrabasistă și cântăreață, regizoare şi scenaristă, în noiembrie 2007 se apucă de scris. De atunci „cuvintele au ocupat un loc incredibil în viața mea, au devenit somniferele mele, modul de a mă reconcilia cu nopțile lungi și tăcute.”, a spus Maud Lethielleux. Despre primul său roman, „Spune Da, Ninon”, eu a declarat: „în timp ce scriam, am simțit, încă de la primele pagini, o energie extraordinară, o mare bucurie și emoție, plângeam pe paginile mele și râdeam în sinea mea…” Maud Lethielleux a mai scris „D’où je suis, je vois la lune”, roman editat de Stock.

Număr de vizualizări :1157


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro