Volumul “Salazar şi Revoluţia în Portugalia” de Mircea Eliade, lansat în Portugalia

apr. 28th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 4 mai 2011, ora 18:00, la Palácio da Independência din Lisabona, va avea loc lansarea volumului “Salazar şi Revoluţia în Portugalia” de Mircea Eliade, recent apărut la Editura Esfera do Caos din Portugalia. Evenimentul este organizat de ICR Lisabona împreună cu CLEPUL (Centrul de Literaturi şi Culturi Lusofone şi Europene al Universităţii din Lisabona) şi cu SHIP (Societatea Istorică pentru Independenţa Portugaliei). În cadrul lansării va fi prezent prof. Sorin Alexandrescu, nepotul lui Mircea Eliade, care semnează şi prefaţa cărţii.

Cartea a fost publicată la începutul lunii martie 2011, la comemorarea a 104 ani de la nașterea scriitorului și se bucură de o prefață scrisă de Sorin Alexandrescu precum și de un studiu introductiv al profesorilor Carlos Leone (Universitatea Nova din Lisabona), José Eduardo Franco și Rosa Fina (Facultatea de Litere a Universității Lisabona).

”O operă neașteptată și surprinzătoare, ieșită de sub pana unui autor care scria și gândea incisiv.
Scrisă în românește și publicată doar la București, mult comentată în presa portugheză a vremii, dar niciodată transpusă în limba noastră, această lucrare, care a sfârșit prin a fi uitată, a lansat, mai mult ca oricare, bazele construirii mitului luminos al fondatorului Statului Nou, interpretându-i gândirea și acțiunea politică în contextul dezordinii sângeroase în care plonjase Portugalia în primul sfert al secolului al XX-lea.

Include o relatare captivantă a celor mai marcante evenimente ale istoriei noastre, de la consulatul pombalin până la colapsul Primei Republici, o biografie sintetică a lui Salazar și o analiză a fundamentelor politice salazariste.

Centrul de Literaturi și Culturi Lusofone și Europene (CLEPUL) a considerat o eroare gravă dacă nu ar fi adus la lumină, în limba portugheză, această carte care, fiind scrisă de unul din cei mai influenți gânditori ai secolului al XX-lea, este imprescindibilă pentru a înțelege Statul Nou și impactul său asupra elitelor intelectuale și politice, naționale și străine. ”, a prezentat Editura Esfera do Caos acest volum.

Număr de vizualizări :1872


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro