Turneul ”Pianul călător – pe urmele lui Franz Liszt’, a început la Sibiu

apr. 2nd, 2011 | By | Category: Proiecte

Horia Mihail a susţinut vineri, 1 aprilie 2011, la Sala Thalia din Sibiu, primul recital din cadrul turneului “Pianul Călător – Pe urmele lui Franz Liszt”. Spectatorii, unii veniţi special din alte oraşe pentru a-l asculta, au aplaudat, au ovaţionat. Horia Mihail a prezentat în primă audiţie un program de 80 de minute alcătuit în exclusivitate din muzica lui Liszt: „În această seară am distrus o idee preconcepută pe care o aveam: că nu voi interpreta niciodată un program doar cu muzica lui Liszt. Iată că am reuşit şi mă simt foarte bine. Acum, după ce l-am cântat pentru prima dată în faţa oamenilor, îmi dau seama că este un program foarte lung şi solicitant. Dar unul care sigur este pe gustul publicului. Abia aştept să văd reacțiile celor de acasă.”, a declarat pianistul.

“Am avut mari emoții. Este primul recital solo pe care îl fac. M-am simțit foarte bine, întotdeauna mă simt bine la Sibiu pentru că publicul este unul foarte cald. Am fost încântat de reacțiile spectatorilor. Sper să fie reactii cel puțin la fel de bune și în celelalte 11 orașe prin care voi trece”, a spus Horia Mihail la sfârșitul recitalului.

Horia Mihail va susține următorul recital duminică, 3 aprilie 2011, la Brașov, în orașul  natal.

Urmând exemplul compozitorul maghiar care  între  anii 1846 şi 1847 susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot, în  5 din cele 12 orase în care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri,  va avea alături  un pian calator. Primele 7 concerte ale turneului vor anunţa cea de a doua parte a proiectului, cea a pianului itinerant.

Pianul va călători alături de pianistul Horia Mihail în oraşe care nu dispun la această dată de un instrument performant pentru concerte: Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni şi Mediaş.

Primul recital al turneului va avea loc la Sala Thalia din Sibiu, vineri,1 aprilie, iar recitalul care marchează   plecarea unui pian de concert spre o destinaţia finală, Mediaş, va avea loc în capitală, la Sala Radio pe 15 aprilie 2011.

La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie 2011, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat  în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune.

Mediaşul este un oraş important din judeţul Sibiu, cu un centru istoric de o frumuseţe aparte. Alegerea acestuia ca beneficiar al acţiunii noastre se datoreaza în primul rând faptului că în Mediaş există foarte mulţi iubitori de artă, un număr impresionant de melomani. La ultimul concert al formaţiei Romanian Piano Trio în cadrul turneului MusicON (organizat tot de Asociaţia Culturală Accendo) au participat peste 600 de spectatori.

Turneul din acest an nu este o acţiune singulară. Este în intenţia noastră să reuşim să dotăm cât mai multe săli de concert cu instrumente performante..”Este un proiect care are susţinerea Radio România pentru cel puţin 3 ediţii aşa că va fi şi „Pianul Călător II”  şi cu siguranţă  „Pianul Călător III în 2013. Este o experienţă nouă, turnee am făcut, recitaluri solo am făcut, concerte solo am făcut , foarte multe, însă un astfel de turneu este o premieră pentru mine, categoric există un alt gen de emoţie.”, a declarat Horia Mihail.

Programul turneului va cuprinde în exclusivitate muzică scrisă de  Franz Liszt, iar oraşele prin care va trece sunt Sibiu – 1 aprilie, Braşov – 3 aprilie, Cluj-Napoca – 4 aprilie, Baia Mare – 7 aprilie, Târgu Mureş – 10 aprilie, Iaşi – 12 aprilie, Bucureşti – 15 aprilie, Hunedoara – 17 aprilie, Deva – 18 aprilie, Alba Iulia – 19 aprilie, Dumbrăveni – 20 aprilie, Mediaş – 21 aprilie.

Organizatori : Radio România Cultural şi Accendo

Partener oficial : Porsche Romania

Sponsori : Romgaz, JTI, BCR, Denmark Design

Coproducător : TVR Cultural

Parteneri : Radio România Regional, Noeland şi Orchestrele şi Corurile Radio.

Parteneri media : Antena 3, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Adevărul, Dilema veche, Şapte seri, România liberă, Observator cultural, Artmark, Jurnalul Naţional, Liternet.ro, ArtAct Magazine, Agenţia de carte

Parteneri culturali : Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica Brasov, Centrul Cultural Reduta Brasov, Filarmonica ”Transilvania” Cluj-Napoca, Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Liceul de Artă Baia Mare, Filarmonica de Stat Târgu Mures, Filarmonica de Stat, Filarmonica ”Moldova” Iasi, Muzeul Castelul Corvinilor, Casa de Cultură Deva, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Catedrala Armenească Dumbrăveni, Institutul Naţional pentru Dezvoltare Integrată a Ariilor Protejate din România, Fundaţia Armenească Dumbrăveni, Fundaţia Lohan, Primăria Mediaş, Asociatia ”St. L. Roth”

Eveniment recomandat de Radio România

Număr de vizualizări :1805


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro