spot_img

Personalităţi-instituţie pentru cultura română

Realitatea ne oferă tot mai multe argumente că instituţiile statului şi organizaţiile de breaslă care ar trebui să se ocupe de scriitori, artişti vizuali, actori şi regizori, compozitori şi interpreţi, cu alte cuvinte de creatorii şi intelectualii României, se îndreaptă aproape de gradul zero al implicării lor în proiecte şi programe culturale şi artistice de anvergură. Conducerile acestor instituţii sunt, cel mai adesea, sinecuriste şi interesate ca funcţiile lor în numele artiştilor să fie tot mai eficiente rampe de lansare în politică, diplomaţie şi afaceri personale. Relaţiile acestor conduceri cu creatorii sunt sublime, mai ales atunci când lipsesc cu desăvârşire. Faptul că în România mai există evenimente de cultură ţine, în primul rând, de entuziasmul unor personalităţi-instituţie care susţin cultura, deseori, cu banii lor aduşi de acasă.

Mă gândesc, la o repede ochire, la acele personalităţi care au creat evenimente de impact şi unicat pentru cultura română în ultimii ani: Constantin Chiriac, directorul Teatrului din Sibiu, cel căruia îi datorăm Festivalul Internaţional de Teatru, precum şi Sibiu, Capitală Europeană a Culturii; Andrei Bodiu, iniţiatorul Maratonului de Poezie de la Sibiu şi, în urma concursului iniţiat de ICR, iniţiatorul Maratonului Olimpic de Poezie de la Londra din 2012; Irina Petraş, preşedinta filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, cea care organizează Festivalul Internaţional Lucian Blaga, dar şi cea care gestionează cel mai eficient o filială a Uniunii Scriitorilor din România; Gellu Dorian, cel căruia îi datorăm cel mai important premiu de poezie din ultimii 20 de ani – Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” de la Botoşani, dar şi cel care a iniţiat Congresul Naţional de Poezie de la Botoşani, a cărui ediţie a IV-a va avea loc între 15-18 iunie 2011; George Vulturescu şi a sa „Frontieră Poesis” de la Satu Mare, cu tradiţionalele „Premii Poesis”; maestrul George Mihăiţă, creatorul prin lege a Zilei Adolescenţilor, dar şi managerul de succes al Festivalului Comediei Româneşti- ediţia a IX-a va avea loc între 11-18 iunie 2011; profesorul şi stomatologul Constantin I. Găucan, cel care finanţează din banii săi Clubul Istoricilor, Şcoala de Vară de la Vălenii de Munte şi Festivalul de literatură „Miron Radu Paraschivescu”; Romeo Dumitrescu, un alt doctor formidabil, care finanţează de ani buni cercetările arheologice pentru Cultura Cucuteni; Ion Cristescu, muzeograful Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, care a iniţiat, printre multe alte proiecte de succes, Serile de muzică şi poezie de la Muzeu, Târgul Naţional al Cărţii de Poezie; Alina Tuică, preşedinta Asociaţiei Ajutor-REAL, care a organizat campania „Cele mai frumoase poezii ale copiilor din oraş”, cu o antologie splendidă; Mihai Zgondoiu, artistul vizual care nu s-a gândit doar la propria sa operă şi a gândit, în Sala Nouă a Teatrului de Comedie din Bucureşti, un spaţiu pentru tinerii artişti, Atelier 030202.

Fără efortul acestor personalităţi-instituţie cultura noastră ar fi mult mai săracă. Îi rog pe cititorii AgenţiadeCarte să-mi semnaleze astfel de personalităţi-instituţie care merită răsplătite şi prin recunoaştere publică.

Dan Mircea CIPARIU

P.S. Lipsa de viziune managerială a Uniunii Scriitorilor din România m-a făcut să iniţiez şi să duc la capăt şi anul acest mai multe proiecte dedicate colegilor mei de breaslă. Iată pe scurt ce pregătesc în următoarele luni: Colocviul Tinerilor Critici Literari, ediţia a V-a, 16 aprilie 2011, o dezbatere de Ziua Mondială a Cărţii, 27 aprilie 2011, Maratonul de Poezie şi Jazz, ediţia a III-a, 20-21 mai 2011, Congresul Naţional de Poezie, ediţia a IV-a, 15-18 iunie 2011.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508