Artistul vizual Ioana Ursa expune “La Tempesta/ The Tempest/ Furtuna”, la Centrul de Artă Contemporană LC Foundation

apr. 11th, 2011 | By | Category: Proiecte

Luni, 18 aprilie 2011, ora 18:30, la Centrul de Artă Contemporană LC Foundation (Calea Victoriei, nr. 25, etaj 1, București), va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură “La Tempesta/The Tempest/Furtuna”, a artistei Ioana Ursa. Curator: Simona Vilău. Texte de: Simona Vilău și Alexandru Davidian. Conferinţa de presă premergătoare expoziţiei va avea loc luni, 18 aprilie 2011, ora 16:30. Expoziţia este deschisă în perioada 18 aprilie – 7 mai 2011. Această primă expoziție personală a artistei conține serii de lucrări recente, realizate în perioada 2009-2011.

“De la Giorgione – lucrare de referință – La Tempesta/Furtuna cca. 1508, colecția Galleria dell’Accademia din Veneția (amintind pe traseu, cu rol de citat cultural, opera dramaturgică cu titlu omonim de William Shakespeare, datată 1610-11), până la cele mai recente dezastre naturale din Japonia (Fukushima – 2011), astfel s-ar putea încadra geografic și referențial universul artistei Ioana Ursa, univers „îmbrăcat” în catifea și dantelă, cu miros de naftalină și parfum Marina de Bourbon.

Vorbim despre o lume paralelă, cu o deschidere generoasă spre cer, munte și mare, în care se rătăcesc personaje stranii, adeseori subversive. Iar melancolia, ce devine un „zâmbet secundar” în acest desant de sentimente suprapuse, contradictorii și intense, capătă fluiditatea unor aripi-pelerină, ce îmbracă cu delicatețe umbra unui autor-privitor.” (Simona Vilău)

„Nostalgia ei este precum cea a Elisabetei de Wittelsbach (Sissi), care, atunci când atingea momentul insuportabil al angoasei, se retrăgea în natură, în apropierea copacului din Gödöllö, a mării, sau se arunca în brațele somnului, cu ajutorul calmantelor. Același lucru îl face și Ioana Ursa, dându-ne de înțeles că ea și personajele picturilor sale nu aparțin acestei lumi, că marea, văile și norii îi sunt duhovnici, iar copacul, florile, grădina îi sunt confidenți și prieteni de vreme rea. În somn, visare, insomnie se retrage și Ioana Ursa, care face din acestea oboseală roditoare, apoi luciditate (până la disperare) și, în final, trudita materie a operei sale.” (Alexandru Davidian)

Ioana Ursa (n. 1984, București) activează ca pictoriță, desenatoare și ilustratoare de carte. Este doctorandă în cadrul UNAB și preparator universitar la Catedra de Grafică a aceleiași instituții. A participat în numeroase proiecte artistice în România și în străinătate, atât ca artistă independentă, cât și ca membră a Clubului Ilustratorilor.  Master (2009) și licență (2007) la secția de Grafică din cadrul UNAB. (www.ioanaursa.blogspot.com)

Simona Vilău (n. 1983, Tîrgu-Jiu) activează ca artist și curator. Este doctorandă în cadrul UNAB și coordonatoare a spațiului LC Foundation – Centru de Artă Contemporană din 2011. A participat la implementarea și organizarea mai multor evenimente culturale, dintre care amintim Întâlniri cu desene/Fresh Drawings 2006-2011, Figure In, Figure Out. Prima ediție. (2011 – RO), Cum a fost posibil? Destinul evreilor din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (2010-2011 RO-IL), Mad Pets&Englishmen (2010 – RO), La Funk La Freak, Mitologie temporanee (2008 – IT), A Sangue Freddo (2007 IT) etc.

Alexandru Davidian (n. 1986, București) curator și eseist independent. Este caracterizat de o pasiune  constantă și pozitivă pentru artă și atelierele artiștilor români, cu care leagă prietenii și colaborări durabile și fructuoase. Se numără printre cei mai tineri colecționari de artă contemporană din România.

LC Foundation – Centru de Artă Contemporană (www.lcfoundation.ro) este o nouă platformă culturală creată în urma unei inițiative private din anul 2010.

Obiectivele centrului, în cadrul programului de evenimente și expoziții de artă contemporană se bazează pe strategii de promovare și susținere a artiștilor tineri, locali și internaționali, prin evenimente de calitate, precum și facilitarea schimburilor culturale inter-instituționale și inter-disciplinare, organizarea de rezidenţe de creaţie, conferințe, dezbateri, mese rotunde, lansări de publicații şi alte evenimente culturale.

Program de vizitare: luni – duminică 13:00 – 19:00 (închis în perioada Sărbătorilor de Paște – 22-26 aprilie 2011)

Parteneri: Domeniile Ostrov, Trado Advertising

Parteneri media: Agentia de carte, Radio România Cultural, Senso TV Arte, Time Out București, Ginger Group, Modernism.ro, Veioza Arte.ro, Revista Artclue, Metropotam.ro, ArtBoom.ro, Revista TATAIA, Revista ARTA, The Temporary, Cronica de Vineri

Număr de vizualizări :1504


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro