Scriitoarea Ioana Nicolaie, invitată la cea de-a doua ediţie a Academiei Boeme

apr. 11th, 2011 | By | Category: Proiecte

Miercuri, 13 aprilie 2011, ora 19:00, în Café BOHÈME (str. Căderea Bastiliei nr. 11, Bucureşti), va avea loc o nouă ediţie a Academiei Boeme, sub titulatura “Să descoperim femeile din cărţi!”. Evenimentul este organizat de Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA. Invitată: scriitoarea Ioana Nicolaie. Moderatoare: Miruna Vlada şi Andreea Molocea.

Trăim într-o lume a paradoxurilor. Când spunem mediu academic, ne imaginăm un spaţiu rigid, ultra-raţional, sterp, rupt de cotidian, ferecat într-un „turn de fildeş” al teoriilor. Iar când spunem boemă ne gândim la domeniul artistic, şi el rupt de lume, dar la cealaltă extremă, caracterizat prin naivitate, visare, iraţional, excese, dezordine, melancolie, ferecat de asemenea într-un alt „turn de fildeş”.

Trăim cu toţii cu sentimentul că zi de zi trec pe lângă noi oameni frumoşi, pe care nu avem răgazul să îi descoperim. Ne plângem tot timpul că spaţiul public nu ne oferă modele feminine veritabile, ci doar femei-obiect, însă uităm adesea că ţine de noi să alegem altceva şi să ne cultivăm alte modele, pe care le avem în jurul nostru din plin.

Publicul va putea să stea de vorbă, la o cafea, cu Ioana NICOLAIE, fiindcă ea reprezintă acel model de femeie care inspiră, şi în faţa căreia putem  reînvăţa să facem exerciţii de  recunoştinţă şi apreciere.

Evenimentul este deschis publicului de orice fel, care vrea să o cunoască pe femeia şi scriitoarea Ioana NICOLAIE. Se va vorbi liber, prieteneşte şi necenzurat despre copilărie, feminitate, adolescenţă, ficţiune, maternitate, poveşti, despre cum fetiţele devin femei, iar femeile mame ….  şi despre tot ceea ce ne va trece prin minte în prezenţa aburilor de cafea şi a scriitoarei Ioana NICOLAIE. Va fi şi o ocazie deosebită pentru a achiziţiona cele mai recente volume de proză cu autograful autoarei.

Ioana Nicolaie s-a născut la 1 iunie 1974 în oraşul Sîngeorz-Băi, judeţul Bistriţa Năsăud. A absolvit în 1997 Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, iar în 1998 a terminat cursurile de masterat ale aceleiaşi facultăţi. După absolvire a lucrat în învăţământ, presă şi în domeniul editorial. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România. A debutat cu volumul de versuri Poză retuşată în anul 2000. A mai publicat  volumele de poezie Nordul (2002), Credinţa (2003), Cenotaf (2006), romanul Cerul din burtă (2005, reeditată în 2010), cartea pentru copii Aventurile lui Arik (2008), O pasăre pe sârmă (2008, cartea este în curs de traducere la Editura Castelvecchi, Italia). Volumul Cerul din burtă fost declarat „Cartea lunii iulie” de către revista Orizont din Timişoara şi a fost nominalizat la Eastern European Literature Award, premiu dat de Bank Austria Creditanstalt şi KulturKontakt Austria în cooperare cu Wiesser Verlag. Cărţile autoarei au fost nominalizate la premiile ASPRO, la cele ale Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi la premiile revistei Observator Cultural. Selecţii din versurile Ioanei NICOLAIE au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria.

Organizator: Centrul FILIA www.centrulfilia.ro

Eveniment susţinut de: Avon www.avon.ro ; Cafe BOHEME www.cafeboheme.ro; Editura Polirom www.polirom.ro; Editura Cartea românească www.cartearomaneasca.ro; Editura Casa de Pariuri Literare www.cdpl.ro

Parteneri media: www.observatorcultural.ro; www.feminism-romania.ro; www.garbo.ro

www.121.ro; www.agentiadecarte.ro

Număr de vizualizări :1541


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro