spot_img

Revoluţie la AFCN!

Am criticat în mai multe rânduri felul în care Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) a organizat, în anii trecuţi, sesiunile de finanţare pentru proiectele editoriale şi culturale. Am făcut-o alături de reprezentanţii altor organizaţii non-guvernamentale, multe dintre ele asociate în Coaliţia Sectorului Cultural Independent. Principalele reproşuri aduse AFCN priveau modalităţile de evaluare şi finanţare ale proiectelor, precum şi alegerea experţilor evaluatori. De aici, multe acuze – unele pe bună dreptate! – că AFCN funcţionează netransparent şi fără să aibă o comunicare reală cu editorii şi societatea civilă. În urma propunerilor mele de modificare ale normelor AFCN, anul acesta vor fi finanţate cu 323.665 lei proiectele editoriale pe suport electronic (CD, DVD) şi online. Nu această veste este, însă, de domeniul revoluţiei în AFCN! La începutul lunii martie, în urma unei scrisori ultimative a cartelului paginilor web de calitate din România, scrisoare pe care am iniţiat-o şi semnat-o, AFCN s-a comportat „anormal” pentru o instituţie a statului român de astăzi: a acceptat cerinţele societăţii civile şi a făcut câteva modificări revoluţionare. Printre ele, cea mai importantă, acordarea unor tranşe de avans atât pentru proiectele editoriale pe suport clasic, cât şi pentru cele pe format electronic!

Discuţiile purtate cu staff-ul AFCN coordonat de dl. Cristian Vasile Petcu au pornit de la următoarea situaţie de fapt pe care am sesizat-o: AFCN i-a discriminat pe editorii români pentru că i-a obligat, în anii trecuţi, să îşi finanţeze proiectele şi, la finalul lor, să le deconteze, în timp ce proiectelor culturale le era acordat un avans. Am spus că în această situaţie, dacă ar avea banii pentru finanţarea unor opere critice sau de debut literar, editorii nu ar mai apela la AFCN. Ştiu experienţa traumatizantă a unor directori de revistă care şi-au amanetat anul trecut casele pentru a putea plăti cheltuielile de hârtie, tipografie, regie şi drepturi de autor pentru câteva luni. După ce au făcut aceste cheltuieli, au reuşit, cu nervi şi întârzieri, să deconteze la AFCN. Nu poţi edita operele complete ale unui clasic român fără să ai la îndemână sume de aproape 10000 Euro. Mai mult, editorul unei pagini web culturale e obligat să angajeze şi să plătească pentru cheltuieli întinse pe 6 luni şi abia la finalul perioadei de finanţare să îşi poată deconta sumele investite. Conform noului contract al AFCN, la articolul 5, „suma aprobată ca finanţare nerambursabilă, în valoare de ……….. lei (… titlu/titluri), se poate acorda în tranşe, prin virament bancar, în baza facturilor emise de către Beneficiar pentru fiecare tranşă. Cuantumul şi eşalonarea tranşelor se fac în baza graficului de finanţare, prevăzut în anexa nr. 2, în funcţie de etapele de realizare, raportate la costurile organizatorice şi/sau durata şi evoluţia în timp a activităţilor cuprinse în proiectul editorial”. Articolul 6 al amintitului contract prevede:(1) Prima tranşă se acordă la începutul proiectului editorial online, după semnarea contractului de finanţare. Următoarele tranşe se acordă în baza documentelor justificative pentru tranşa anterioară, prezentate de către Beneficiar.(2) Ultima tranşă nu poate fi mai mică de 15% din totalul finanţării”.

Am reuşit cu staff-ul AFCN să modificăm şi fişele de calcul economic-antecalcul pentru proiectele editoriale pe suport electronic (CD, DVD) şi cele electronice, înlocuind „cheltuielile de tipografie” cu „cheltuieli tehnice (achiziţii CD-uri, DVD-uri, coperţi, inscripţionare, multiplicare sau găzduire server pe perioada desfăşurării proiectului)”. Asta înseamnă că enciclopediile multimedia, audiobook-urile sau paginile web culturale de calitate vor putea să intre în noile formate de finanţare ale AFCN. E un pas mic pe care îl doresc să fie urmat de simplificarea birocraţiei impuse de Ministerul Finanţelor!

Dan Mircea CIPARIU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508