Actriţa Gina Călinoiu lansează “Jerzy Grotowski – metafizica artei actorului”, la Târgul de Carte Gaudeamus, în Craiova

mart. 8th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 9 martie 2011, ora 13:00, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, ediţia a X-a, desfăşurat la Craiova, în foaierul Teatrului Naţional Craiova, va avea loc lansarea volumului “Jerzy Grotowski – metafizica artei actorului” de Gina Călinoiu, Editura Paralela 45, colecţia “Deschideri”. Lansarea are loc în cadrul emisiunii radiofonice  „Cititul dăunează grav inculturii – pledoarie pentru lectură”, realizator Liliana Ursu. Despre volum vor vorbi scriitorii Nicolae Coande, Mihai Ene şi Gina Călinoiu. De asemenea, la eveniment vor fi prezenţi actori ai Teatrului Naţional Craiova, precum şi studenţi ai Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova.

Cartea a fost publicată în cadrul proiectului “Grotowski workshop – atelier de formare în arta actorului”, organizat de Asociaţia DIMANCHE şi finanţat de AFCN.

Lucrarea reprezintă un mijloc de înţelegere ştiinţifică a cercetării de o viaţă a lui Jerzy Grotowski, personalitate a artei teatrale a secolului XX, cu referire la arta actorului, dar şi a posibilităţilor performative care depăşesc cadrul spectacular convenţional. Condiţia de bază pentru oricine se implică în acest demers este angajarea totală, consecventă şi riguroasă. Parcursul procesului creativ astfel definit străbate mai multe etape, plecând de la teatru ca Artă a prezentării şi revenind la acesta, dar la cealaltă extremitate a lanţului teatral, unde se situează munca Artei ca vehicul, mai izolată şi subtil conectată de misterele străvechi.

Gina Călinoiu s-a născut în 1978, la Filiaşi, Dolj. Este actriţă a Teatrului Naţional “Marin Sorescu”, Craiova. Absolventă în anul 2001 a Universităţii din Craiova, Departamentul de Artă Teatrală, clasa profesorului Ilie Gheorghe. Master în Pedagogia Artei Actorului, coordonator Mircea Albulescu, UNATC “I.L.Caragiale”, Bucureşti. Doctor, cu lucrarea “Grotowski – metafizica artei actorului”, coordonator, prof. univ. dr Mihaela Tonitza-Iordache, UNATC “I.L.Caragiale”.

Număr de vizualizări :2139


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro