Cum se bat pisicile?

feb. 13th, 2011 | By | Category: La Țintă!

Dacă atunci când scriitorii s-ar întâlni unii cu alţii ar putea scoate acele sunete atât de caracteristice pisicilor, cu frecvenţe între 7– 200 Hz, torsul lor ar fi o calitate în plus. Pe de altă parte, pentru cei care nu le-ar suporta sunetele, deja s-au inventat dispozitivele anti-câini, pisici, iepuri, păsări…Unul dintre cele mai importante avantaje atunci când te expui frecvenţelor de joasă intensitate ar fi acela că acestea vindecă sau accelerează vindecarea anumitor boli, existând şi diverse terapii complementare, bazate pe aceste descoperiri. În urmă cu mii de ani egiptenii şi indienii considerau că pisicile au o natură divină şi le creşteau şi le înmulţeau pentru o protecţie sporită împotriva bolilor sau năpastelor de tot felul. Astăzi, cu cât se înmulţesc scriitorii, cu atât înmulţirea pisicilor şi folosirea lor în scopuri terapeutice pare că ar fi de prisos.

Un exemplu al naturii prea puţin divine a pisicilor ni-l oferă Goya în seria “Capriciilor” sale: pisici demonice sau ucenice ale vrăjitoarelor, care ridiculizează superstiţiile învechite şi depravările proaspăt dobândite, sugestii ale moravurilor şi năravurilor societăţii în care trăia marele pictor spaniol. Extinzând, mi-aş imagina cu uşurinţă scriitori şi criticii literari pe mături, cu înfăţişări asemănătoare pisicilor-demon din tablourile lui Goya. L-aş prefera la capătul senin al imaginării pe Eugene Lambert, un “pictor al pisicilor” surprinse în ipostaze dintre cele mai inocente şi gingaşe.

Pentru că pe 14 februarie se celebrează peste tot în lume Valentine`s Day, propun o „temă” socială şi literară de mare actualitate: cum se bat pisicile? Scuipă, zgârie, se înfoaie, îşi dau urechile pe spate. În aceste zile, decât să mă plimb prin oraş ca să văd inimi de turtă dulce şi baloane roz, prefer să mă aştept la imagini dintre cele mai apocaliptice, doar din dorinţa de a se întâmpla reversul: să văd doi scriitori care se urăsc, se înjură, se blamează şi se atacă încontinuu, mergând alene unul lângă altul, îmbrăţişaţi sau ţinându-se de mână, lingându-se pe blană şi torcând, pe sub luminile tuturor kitschurilor de Valentine`s Day.

Andra Rotaru

Număr de vizualizări :1240


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro