Ana Blandiana şi Hans Bergel, în dialog la ICR Berlin

feb. 12th, 2011 | By | Category: Postcard

În perioada 17 – 18 februarie 2011, scriitorul german Hans Bergel va fi invitatul Institutului Cultural „Titu Maiorescu” din Berlin. În cadrul lecturii pe care o va susţine joi, 17 februarie 2011, ora 19:00, Hans Bergel va citi alături de poeta Ana Blandiana din poeziile acesteia, traduse şi publicate în volumul “Licitaţia ideilor” (Die Versteigerung der Ideen), la editura Johannis Reeg, în 2009. Tema dialogului dintre cei doi scriitori este poezia Anei Blandiana, pe care Hans Bergel a descoperit-o în anul 1962, când a fost transferat din lagărul comunist de muncă silnică de la Luciu Giurgeni de la Dunărea de Jos, la domiciul forţat din Valea Călmăţui, în estul Bărăganului. Evenimentul e realizat în colaborare cu Societatea Germană.

Vineri, 18 februarie 2011, ora 19.30, la sediul ICR Berlin „Titu Maiorescu”, Hans Bergel este din nou invitat în cadrul prezentării biografiei sale „Bărbatul fără patrie – Hans Bergel. Viaţa şi opera”, apărute în anul 2010, la Editura Frank&Timme. Autoarea cărţii, Renate Windisch-Middendorf va vorbi despre opera lui Bergel pornind de la biografia acestuia, operă ce îl arată ca un protestatar şi un partener oficial de discuţii privind minoritatea germană care trăia în România comunistă în perioada negocierilor din cadrul Conferinţei pentru securitate şi colaborare în Europa. Biografia sa stă – la fel ca şi cea a tovarăşilor săi de generaţie şi de destin – sub semnul schimbărilor istorice şi a debusolării ideologice ale secolului al XX-lea, despre care scrie în peste 40 de volume. Titlul ales de Renate Windisch-Middendof,Hans im Glück oder Der Mann ohne Vaterland” (Hans norocosul sau Bărbatul fără patrie) face referire la un manuscris pierdut al tânărului Bergel (33 de ani), pe care Securitatea l-a confiscat în 1959, la arestarea lui Bergel în România. După aproape o jumătate de secol, Bergel revine la tema vieţii sale, „Transilvania ca destin“, în romanele sale: „Wenn die Adler kommen” (Când vin vulturii – 1996) şi „Die Wiederkehr der Wölfe” (Revenirea lupilor – 2006).

Hans Bergel, născut în 1925 la Râşnov, trăieşte din 1968 la München, Germania. În România comunistă a fost arestat de trei ori pe criterii politice, iar în cadrul „Procesului grupei de scriitori germani“ (15 septembrie 1959) a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi muncă în folosul comunităţii. A publicat 40 de volume: romane, povestiri, poezii, eseuri politice, literare, culturale şi privind istoria artei. Cele mai recente volume publicate sunt romanul “Die Wiederkehr der Wölfe“ (2006), eseul biografic despre fratele său, Erich Bergel, „Ein Musikerleben“ (2006), volumul de portretele ale unor artişti „Wegkreuzungen“ (2009) şi „Am Vorabend des Taifuns. Geschichten aus einem abenteuerlichen Leben“ (2010).

Ana Blandiana, născută în 1942 la Timişoara, în Banat, ca fiică a unui jurist şi teolog greco-ortodox, este cunoscută de decenii ca poetă de renume pe plan internaţional. A studiat Romanistică la Cluj, a fost bursieră a universităţilor din Iowa (SUA), Heidelberg şi Berlin . Poeta unui „cosmos îmblânzit” şi „rebela împotriva ipocriziei contemporanilor” a reînfiinţat în 1990 PEN România şi a pus în 1991 bazele „Academiei Civice”, care are ca ţel aflarea adevărului despre crimele comunismului, şi pe care Blandiana a condus-o până în 2001. Operele sale au fost traduse în diverse limbi şi premiate; scriitoarea e membru al mai multor academii internaţionale; trăieşte din 1967 în Bucureşti.

Renate Windisch-Middendorf, născută în Renania de Nord – Vestfalia, a copilărit în Wuppertal şi a studiat germanistica, istoria şi istoria artelor în Köln, Viena şi Tübingen. Numeroase şederi în România, ca bursieră a DAAD, a „Arbeitskreis für Siebenbürgische Landeskunde“ şi a Ministerului Educaţiei din România.

Număr de vizualizări :1461


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro