spot_img

“Războiul m-a învăţat să apreciez lucrurile pe care de obicei le consideram simple”

Adelin Petrişor a publicat în 2010 volumul “Războaiele mele”, colecţia “Ego. Publicistică”, Editura Polirom. Volumul conţine zece povestiri de război la baza cărora stau reportaje realizate de jurnalist şi difuzate de Antena 1 sau Realitatea TV. Multe dintre aceste reportaje au fost premiate de Asociaţia Profesioniştilor din Televiziune. Andra Rotaru a dialogat cu Adelin Petrişor, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro, despre acest volum şi despre experienţele sale din diverse zone de conflict.

Cariera ta a început în anul 1994, la un post de radio, 2M+, pentru a continua apoi la posturile de televiziune Tele 7abc, TVR, Antena 1, Realitatea TV. Care au fost provocările pe care le-au adus aceste schimbări de joburi şi posturi, şi ce ai descoperit despre tine, căpătând experienţă? Cum ai ajuns să fii corespondent de război în diverse zone geografice de conflict?

Prima deplasare într-o zonă de război am făcut-o în 1996, pentru Tele7abc. Am fost în Liban în perioada în care sudul era ocupat de Israel. Mi-a plăcut şi am continuat. În 1997 am fost în Albania, aflată în plin război civil provocat de căderea circuitelor piramidale. Eu şi operatorul Cosmin Herea am fost ţinuţi ostatici o zi şi jumătate de nişte militari de pe aeroportul din Tirana. Ne considerau suspecţi, pentru că aveam veste anti-glonţ şi staţii de emisie-recepţie. În toată această perioadă, am mâncat un colţ de pâine şi am băut o sticlă de jumătate de litru de apă. Am scăpat cu bine şi am prins gustul. În toate televiziunile în care am lucrat, am avut norocul să fac echipă cu profesionişti de la care am învăţat foarte multe.

Cât de mult se confundă viaţa de jurnalist şi corespondent de război, cu aceea personală; şi-au încălcat una alteia limitele vreodată? Periculozitatea locurilor în care a trebuit săţi practici meseria a schimbat în vreun fel modul de aţi privi ulterior, viaţa?

Sunt mai optimist. Văd partea plină a paharului. Când mă întorc dintr-o ţară aflată în război, văd România altfel decât o văd cei mai mulţi dintre concetăţeni. Războiul m-a învăţat să apreciez lucrurile pe care de obicei le consideram simple.

În momentul în care ai ajuns pentru prima dată în postura de corespondent de război, povestirile despre jurnalişti răpiţi sau masacraţi te-au determinat să nuţi asumi riscuri? Se poate vorbi de riscuri inutile sau de riscuri controlate în zonele de război?

Toţi încercăm să calculăm riscul. Uneori reuşim, alteori nu. Experienţa personală, logistica televiziunii pentru care lucrezi, pot face diferenţa dintre viaţă şi  moarte.

Când ai fost în Irak, în anul 2005, cât de dificil a fost să te alături trupelor americane, în calitate de jurnalist al Antenei? Cât de cunoscută şi apreciată era o televiziune din România faţă de cele ale reţelelor de presă din afară?

Eşti judecat în funcţie de ce faci, nu în funcţie de angajator. Americanii îţi verifică CV-ul, ambasada dă referinţe despre tine. Ştiu foarte bine cu cine lucrează şi, dacă au cel mai mic dubiu, nu te iau.

Cât de important a fost să te afli într-o zonă de conflict împreună cu un alt preieten român jurnalist? În ce mod se diferenţia modul vostru de implicare şi de abordare jurnalistică, faţă de al altor ziarişti? Existau diferenţe de percepere a evenimentelor care se desfăşurau, conflicte, dubii?

Fiecare judecă o situaţie prin prisma backgroundului cultural, experienţei. Există diferenţe în modul în care transmit jurnaliştii, indiferent dacă sunt români sau străini. Dubii am întotdeauna. Când încetezi să ai dubii, e clar că ai o problemă.

În timpul declanşării mortierelor, uneori, viteza de reacţie a voastră era aproape nulă. Cât de mult se aseamănă pregătirea “teoretică” cu practica, şi cât din ea v-a ajutat pe teren?

Pregătirea pentru astfel de zone te ajută. Trebuie să auzi o armă înainte, să ştii să deosebeşti un ak47 de o mitralieră, să recunoşti o mină, să acorzi un prim-ajutor. Pe teren ai însă nevoie şi de un dram de noroc. Dumnezeu trebuie să se uite un pic şi la tine, altfel…

În anumite situaţii frustrante, ca de exemplu când aţi filmat în închisoarea din Guantanamo şi aţi primit interdicţia de a vorbi cu deţinuţii, ce se poate face? Cum se poate prezenta o realitate nemodificată de cei care o controlează?

Întotdeauna am preferat mai puţin decât nimic. Da, a fost frustrant să nu pot intervieva deţinuţii, dar chiar şi această interdicţie i-a făcut pe telespectatori să înţeleagă ce se întâmplă la Guantanamo.

Ai scris în volumul “Războaiele mele”: “În jurnalism, dacă nu ai noroc, mai bine te laşi de meserie”.

Păi, aşa e. Cred că este bine să fii pregătit, să înveţi mereu. Norocul este însă o condiţie sine qua non.

A existat vreun moment în care ai simţit că nu va mai exista o plecare următoare într-o zonă de război? Care au fost şi sunt motivele care te incită şi te împing în situaţii atât de neobişnuite?

Nu am simţit asta niciodată până acum. Motivele? E meseria mea şi îmi place tare mult ceea ce fac.

Ai acum în plan o altă călătorie extremă?

Într-o lună am fost plecat în Afganistan şi în Egipt, unde am transmis revoltele din Cairo. A fost intens şi complicat. Întotdeauna, însă, se poate şi mai mult.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508