Lepădări scriitoriceşti

ian. 23rd, 2011 | By | Category: La Țintă!

Dacă la nou-născuţii din România botezul este unul dintre marile evenimente iminente, de câteva zile mă gândesc dacă nu ar fi bine să se practice aceste lepădări de Satana şi în rândul scriitorilor, fie ei nounăscuţi sau versaţi. Probabil că întreaga comunitate scriitoricească ar fi mai atractivă şi pentru cititori, nu doar strict pentru cunoscători.

Bucurii pentru unii, năpaste pentru alţii

1. să fii nominalizat la un concurs

2. să fii nominalizat în vreun top literar

3. să fii invitat la o lectură publică

4. să faci parte dintr-un juriu

5. să ai prieteni care se bucură de o oarecare faimă

6. să fii invitat la evenimente (formale sau informale) organizate de prieteni cu notorietate

7. să te bucuri de simpatia vreunui scriitor de sex opus, şi el/ea cu notorietate

8. să lucrezi într-un trust/ ziar/ publicaţie ş.a. bine cotate

9. să obţii vreo bursă, premiu, onorariu ş.a.

10. să fii deştept, talentat, apreciat, good-looking ş.a.


Practici: E suficient să “fii posedat” sau să posezi câteva dintre calităţile de mai sus sau să se abată asupra ta aceste “năpaste”, încât:

1. să fii exclus din anumite cercuri literare

2. să nu mai participi la unele evenimente

3. să ţi se încurce scriitura cu profesia

4. să primeşti anonime sau polologhii sfătoase

5. să scrie despre tine nefavorabil foştii/fostele, cei cu ex-…

ş.a.

Practicile de sensibilizare sunt numeroase, poate că pe unele le practicăm involuntar, iar pe altele le dezvoltăm mânaţi de instincte de moment. Ce nu face o mică criză de isterie în faţa unor prieteni, astfel încât X sau Y să nu mai fie inclus pe lista vreunui festival, de teama manifestărilor nevrotice ale „sfătosului”?

Cei nou veniţi în literatură cu siguranţă s-au confruntat cu unele dintre situaţiile de mai sus, s-au autoblamat, s-au autoexclus, au căutat soluţii pacifiste sau pur şi simplu şi-au văzut de drum. Una dintre cele mai penibile situaţii este aceea că, în loc să îşi dea seama rapid că „nu e vina lor”, ci că cei nebotezaţi vor acţiona şi pe mai departe precum nişte păgâni, mulţi dintre ei cad pradă depresiilor sau dezvoltă tulburări şi mai grave.

Pentru ce?

Andra ROTARU

Număr de vizualizări :1507


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro