Festivalul de Flamenco, ediţia a II-a

ian. 27th, 2011 | By | Category: Eveniment

În perioada 4 februarie – 8 martie 2011, în Bucureşti se dă startul ediţiei a II-a a Festivalului de Flamenco, un eveniment dedicat tradiţiei şi actualităţii artei flamenco. Evenimentul este organizat de Ambasada Spaniei în România, Ministerul pentru Afaceri Externe şi Cooperare din Spania şi Institutul Cervantes din Bucureşti. Gazdele festivalului sunt ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului BucureştiAteneul Român, Sala Radio şi Cinema „Elvira Popescu”.

După o primă ediţie, primită cu entuziasm de publicul bucureştean, Festivalul de Flamenco revine în Capitală sub noi auspicii; flamenco a fost declarat, alături de Cant de la Sibila din Mallorca şi castellets catalane, parte a Patrimoniului Imaterial al Umanităţii.

„Flamenco-ul este complex şi amplu, are multe rădăcini, e o explozie de culturi diverse, pornind de la acei gitanos plecaţi din India şi ajunşi în Spania. E un limbaj extrem de bogat şi oferă foarte mult, atât din punctul de vedere al artistului şi muzicianului,  cât şi din cel  al bucuriei muzicale oferite publicului.“ (Ara MALIKIAN).

Această ediţie aduce două tablao de flamenco. Unul dintre ele propune figuri clasice şi tinere talente: cantaor-ul Jesús Chozas, chitaristul Rafael Andújar, bailaor-ul Juan Manuel Carrillo şi bailaora Ana Alonso, care vor prezenta colajul Flamenco en estado puro. Cel de-al doilea spectacol, intitulat Cursul de flamenco, este susţinut de grupul Soniquete, format din adolescenţi din Jerez de origine gitano. Înainte de a deveni o trupă, ei au creat o asociaţie cu scopuri educative, de promovare a flamenco-ului în cadrul propriei comunităţi.

Trei dintre cei mai buni muzicieni spanioli vor veni de asemenea la Bucureşti: chitaristul José María Gallardo del Rey, pianista Rosa Torres Pardo şi Ara Malikian (armean naturalizat spaniol) acesta din urmă, acompaniat de José Luis Montón, un adevărat talent al chitarei flamenco. Programul festivalului mai cuprinde o serie de filme de ficţiune şi documentare, care transpun pe marele ecran arta flamenco-ului.

Mai multe informaţii pe pagina web: http://bucarest.cervantes.es/FichasCultura/Ficha69824_10_30.htm

Număr de vizualizări :1402


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro