„Cunoaşterea lui Dumnezeu” de Karl Barth

ian. 24th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în colecţia « Fiat Lux », a apărut volumul « Cunoaşterea lui Dumnezeu » de Karl Barth.

Într-o lume în continuă schimbare, omul are nevoie de stabilitate şi de cunoaşterea adevăratului sens al existenţei sale. Condiţia de om presupune în mod firesc a trăi ancorat în realitatea acestei lumi şi, în mod tainic, în părtăşie cu realitatea divină.

Cunoaşterea lui Dumnezeu şi a naturii umane în relaţie cu Dumnezeu poate fi stabilită numai prin revelaţia lui Dumnezeu în Iisus Hristos. Sensul şi valoarea adevărată a omului pot fi înţelese numai în această lumină, potrivit lui Barth. În cele 20 de prelegeri care formează conţinutul acestei lucrări, Barth vorbeşte cu tărie despre cunoaşterea unicului şi singurului Dumnezeu şi despre slujirea lui Dumnezeu de către om, oferind răspunsuri la întrebările esenţiale ale creştinătaţii.

Pentru teologul reformat, Dumnezeu poate fi slujit doar prin unica şi adevărata Sa Biserică, care îl are pe Iisus ca fondator şi principal susţinător. Pentru că Dumnezeu se revelează omului prin Iisus Hristos, omul este chemat să fie recunoscător, adică să recunoască gloria lui Dumnezeu în existenţa sa şi să o actualizeze prin rugăciune, facând în aşa fel încât să aibă credinţă în Dumnezeul care este Creatorul şi Domnul întregii lumi.

« Ce am şti despre întuneric, despre soartă şi profunzimile vieţii umane fără lumina revelaţiei care străpunge întunericul? Cum ar putea omul să ştie că a păcătuit împotriva lui Dumnezeu şi că este împotriva lui Dumnezeu, dacă nu ştie că Dumnezeu este pentru el? Cum ar putea omul să ştie că el însuşi poate fi îndreptăţit fără să facă absolut nimic, dacă nu ştie că Dumnezeu Însuşi l‑a îndreptăţit pentru răul pe care îl face? Dacă ştim că am păcătuit fără motiv împotriva gloriei lui Dumnezeu şi ne‑am pierdut propria glorie, atunci ştim deja că gloria lui Dumnezeu a devenit cu atât mai mare. Dacă ştim că nu ne putem salva pe noi înşine, ştim deja că suntem salvaţi de Dumnezeu. », a scris Karl Barth.

Număr de vizualizări :1279


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro