Miercuri, 26 ianuarie 2011, ora 18:30, în Foaierul galben al Operei Naţionale din Bucureşti, va avea loc un recital susținut de soprana Silvia Sorina Munteanu, care va fi acompaniată la pian de Vasilica Stoiciu-Frunză. Evenimentul reprezintă un omagiu adus compozitorului austriac Gustav Mahler (7 iulie 1860 – 18 mai 1911). Amfitrionul serii va fi prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, care va introduce publicul în atmosfera creației mahleriene.
Programul recitalului este compus din două cicluri de lieduri, pe versuri scrise de Friedrich Rückert. Primul ciclu, Kindertotenlieder (Cântecele copiilor morți) este o selecție de cinci titluri pe care făcut-o compozitorul din cele 428 de texte scrise de Rückert în urma pierderii celor doi copii ai săi. Gustav Mahler a compus aceste lieduri între anii 1901 și 1904, iar destinul a făcut ca 4 ani mai târziu să-și piardă fiica, Maria, care a avut aceeași boală, scarlatină, din cauza căreia muriseră și copiii lui Rückert.
Al doilea ciclu este format din cinci creații lirice reunite sub numele de Rückert-Lieder. Primele patru melodii au fost interpretate pentru prima dată în anul 1905, la Viena, sub bagheta compozitorului, în timp ce al cincilea nu a fost orchestrat de Mahler, ci de Max Puttmann, un angajat al primului editor care le-a publicat.
Soprana Silvia Sorina Munteanu este solistă a Operei Naționale București din anul 2003, după ce anterior a fost solistă a Operei Naționale Române din Timișoara și a Operei Naționale Române din Cluj Napoca. Și-a făcut debutul în anul 1996 cu opera Carmen de Georges Bizet și cariera sa a continuat atât pe scenele din țară, cât și pe cele din Frankfurt, Essen, Sofia, Bratislava, Budapesta, Praga, Varna. A participat la spectacole de operă, festivaluri și concerte de gală din SUA, Thailanda, Belgia, Bulgaria, Portugalia, Elveția, Franța, Germania, Olanda, Italia, Spania.
Silvia Sorina Munteanu posedă un repertoriu vast de operă: Don Giovanni (Donna Anna, Donna Elvira), Nabucco (Abigaille), Aida (Aida), Macbeth (Lady Macbeth), Don Carlo (Eboli), Il Trovatore (Leonora), Un Ballo in Maschera (Amelia), Cavalleria Rusticana (Santuzza), Madama Butterfly (Cio-Cio-San), Turandot (Turandot), Tosca (Tosca), Edgar (Fidelia), La Gioconda (Gioconda), Fedora (Fedora), Die Walküre (Sieglinde), I due Foscari (Lucrezia).
De asemenea, repertoriu său vocal-simfonic este la fel de vast: J. S. Bach (Johannes Passion, Matthäus Passion, Osteroratorium, Magnificat), W.A. Mozart (Kronungsmesse, Requiem), B. Pergolesi (Stabat Mater), G. Rossini (Stabat Mater), J. Haydn (Die letzen 7 Worte Jesu am Kreuz, Paukenmesse), Fr. Liszt (Via Crucis), L. van Beethoven (Simfonia a IX-a), G. Verdi (Requiem), G. F. Haendel (Messias).
Repertoriul de lied al artistei cuprinde lucrări scrise de Beethoven, Schumann, Schubert, Enescu, Poulenc, Strauss, Mozart, Ceaikovski, Debussy, Fauré, Enescu, Bellini, Dvorak, de Falla.
Vasilica Stoiciu-Frunză se dedică scenei de concert în calitate de pianist acompaniator şi pianist în ansamblu cameral. Repertoriul pe care îl promovează pune în evidenţă cunoştinţele şi capacitatea de adaptare la complexitate şi varietate stilistică, fiind receptivă în egală măsură la muzica de cameră instrumentală şi vocală, de la creaţia preclasică la cea contemporană, lied, oratoriu, operă.
Formarea pianistică şi gândirea muzicală i-au fost marcate de studiul cu profesorul Doina Simovici, cu marea pianistă Sofia Cosma, cu profesorii de elită de la catedra de muzicologie a Conservatorului George Enescu din Iaşi (astăzi Universitatea de Arte). Împreună cu aceştia a cântat programe de lied şi operă la Filarmonica “Moldova” (Iaşi), Filarmonica Mihail Jora, Centrul cultural Rosetti-Tescanu-George Enescu, (Festivalul Orfeul Moldav, Bacău), Teatrul V.I. Popa din Bârlad, Opera din Constanţa (Festivalul de Operă şi Balet), Muzeul George Enescu (Festivalul Muzicii Contemporane), Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Română Iaşi, Festivalul Muzicii Româneşti (Iaşi), Festivalul Ionel Perlea Slobozia etc.
A susţinut recitaluri în compania unor personalităţi muzicale: sopranele Maria Slătinaru-Nistor, Mioara Cortez, Mihaela Grăjdeanu, Ioana Bentoiu, Adriana Severin, Ada Burlui, mezzo-soprana Viorica Cortez, tenorul Florin Diaconescu, basul Gheorghe Roșu, violonistul Sherban Lupu, etc. S-a remarcat de asemenea în colaborarea începută cu cvartetul Arpeggione din Iaşi, împreună cu care a realizat Cvintetul în fa de J. Brahms.
Vasilica Stoiciu-Frunză a fost membru în juriile concursurilor muzicale Mihail Jora (Bucureşti), Ionel Perlea (Slobozia), Emanuel Elenescu (Piatra-Neamţ), organizează şi participă permanent la evenimente culturale, activitatea sa fiind apreciată de public şi critica de specialitate. De asemenea, este cunoscută şi în calitatea sa de consultant artistic al Operei Naţionale Române Iaşi.