spot_img

Centenar Gustav Mahler, la SEOB

Miercuri, 26 ianuarie 2011, ora 18:30, în Foaierul galben al Operei Naţionale din Bucureştiva avea loc un recital susținut de soprana Silvia Sorina Munteanu, care va fi acompaniată la pian de Vasilica Stoiciu-Frunză. Evenimentul reprezintă un omagiu adus compozitorului austriac Gustav Mahler (7 iulie 1860 – 18 mai 1911). Amfitrionul serii va fi prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, care va introduce publicul în atmosfera creației mahleriene.

Programul recitalului este compus din două cicluri de lieduri, pe versuri scrise de Friedrich Rückert. Primul ciclu, Kindertotenlieder (Cântecele copiilor morți) este o selecție de cinci titluri pe care făcut-o compozitorul din cele 428 de texte scrise de Rückert în urma pierderii celor doi copii ai săi. Gustav Mahler a compus aceste lieduri între anii 1901 și 1904, iar destinul a făcut ca 4 ani mai târziu să-și piardă fiica, Maria, care a avut aceeași boală, scarlatină, din cauza căreia muriseră și copiii lui Rückert.

Al doilea ciclu este format din cinci creații lirice reunite sub numele de Rückert-Lieder. Primele patru melodii au fost interpretate pentru prima dată în anul 1905, la Viena, sub bagheta compozitorului, în timp ce al cincilea nu a fost orchestrat de Mahler, ci de Max Puttmann, un angajat al primului editor care le-a publicat.

Soprana Silvia Sorina Munteanu este solistă a Operei Naționale București din anul 2003, după ce anterior a fost solistă a Operei Naționale Române din Timișoara și a Operei Naționale Române din Cluj Napoca. Și-a făcut debutul în anul 1996 cu opera Carmen de Georges Bizet și cariera sa a continuat atât pe scenele din țară, cât și pe cele din Frankfurt, Essen, Sofia, Bratislava, Budapesta, Praga, Varna. A participat la spectacole de operă, festivaluri și concerte de gală din SUA, Thailanda, Belgia, Bulgaria, Portugalia, Elveția, Franța, Germania, Olanda, Italia, Spania.

Silvia Sorina Munteanu posedă un repertoriu vast de operă: Don Giovanni (Donna Anna, Donna Elvira), Nabucco (Abigaille), Aida (Aida), Macbeth (Lady Macbeth), Don Carlo (Eboli), Il Trovatore (Leonora), Un Ballo in Maschera (Amelia), Cavalleria Rusticana (Santuzza), Madama Butterfly (Cio-Cio-San), Turandot (Turandot), Tosca (Tosca), Edgar (Fidelia), La Gioconda (Gioconda), Fedora (Fedora), Die Walküre (Sieglinde), I due Foscari (Lucrezia).

De asemenea, repertoriu său vocal-simfonic este la fel de vast: J. S. Bach (Johannes  Passion, Matthäus Passion, Osteroratorium, Magnificat), W.A. Mozart (Kronungsmesse, Requiem), B. Pergolesi  (Stabat     Mater), G. Rossini (Stabat Mater), J. Haydn (Die letzen 7 Worte Jesu    am Kreuz, Paukenmesse), Fr. Liszt (Via Crucis), L. van Beethoven (Simfonia a IX-a), G. Verdi (Requiem), G. F. Haendel (Messias).

Repertoriul de lied al artistei cuprinde lucrări scrise de Beethoven, Schumann, Schubert, Enescu, Poulenc, Strauss, Mozart, Ceaikovski, Debussy, Fauré, Enescu, Bellini, Dvorak, de Falla.

Vasilica Stoiciu-Frunză se dedică scenei de concert în calitate de pianist acompaniator şi pianist în ansamblu cameral. Repertoriul pe care îl promovează pune în evidenţă cunoştinţele şi capacitatea de adaptare la complexitate şi varietate stilistică, fiind receptivă în egală măsură la muzica de cameră instrumentală şi vocală, de la creaţia preclasică la cea contemporană, lied, oratoriu, operă.

Formarea pianistică şi gândirea muzicală i-au fost marcate de studiul cu profesorul Doina Simovici, cu marea pianistă Sofia Cosma, cu profesorii de elită de la catedra de muzicologie  a Conservatorului George Enescu din Iaşi (astăzi Universitatea de Arte). Împreună cu aceştia a cântat programe de lied şi operă la Filarmonica “Moldova” (Iaşi), Filarmonica Mihail Jora, Centrul cultural Rosetti-Tescanu-George Enescu, (Festivalul Orfeul Moldav, Bacău), Teatrul V.I. Popa din Bârlad, Opera din Constanţa (Festivalul de Operă şi Balet), Muzeul George Enescu (Festivalul Muzicii Contemporane), Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Română Iaşi, Festivalul Muzicii Româneşti (Iaşi), Festivalul Ionel Perlea Slobozia  etc.

A susţinut recitaluri în compania unor personalităţi muzicale: sopranele Maria Slătinaru-Nistor, Mioara Cortez, Mihaela Grăjdeanu, Ioana Bentoiu, Adriana Severin, Ada Burlui, mezzo-soprana Viorica Cortez, tenorul Florin Diaconescu, basul Gheorghe Roșu, violonistul Sherban Lupu, etc. S-a remarcat de asemenea în colaborarea începută cu cvartetul  Arpeggione din Iaşi, împreună cu care a realizat Cvintetul în fa de J. Brahms.

Vasilica Stoiciu-Frunză a fost membru în juriile concursurilor muzicale Mihail Jora (Bucureşti), Ionel Perlea (Slobozia), Emanuel Elenescu (Piatra-Neamţ), organizează şi participă permanent la evenimente culturale, activitatea sa fiind apreciată de public şi critica de specialitate. De asemenea, este cunoscută şi în calitatea sa de consultant artistic al Operei Naţionale Române Iaşi.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508